Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Predstavljen projekat DMC Dunav – devet opština, jedna ideja

Predstavljen projekat DMC Dunav – devet opština, jedna ideja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Prijem povodom predstavljanja projekta „Uspostavljanje destinacijske strukture za područje Dunava i Fruške gore“ u Svečanom holu Vlade AP Vojvodine, održan je 19. februara, uz prisustvo predstavnika pokrajinske Vlade i opština, gostiju iz Istre i medija. Nosilac projekta je Regionalna razvojna agencija Bačka, a partneri, koji su za realizaciju prve i druge faze projekta DMC Dunav izdvojili 20 miliona dinara su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Kreiranjem autentične turističke ponude, RRA Bačka je ovim projektom uspela da spoji devet vojvođanskih opština, (Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Sremski Karlovci, Žabalј, Srbobran i Titel) u cilju boljitka i napretka kako mikro i mini preduzeća, tako i opštine i regiona.
Direktor RRA Bačka, gospodin Srđan Vezmar je istakao da je ovo prvi i jedinstveni projekat na čitavom slivu Dunava, koji će omogućiti da se na jednom prostoru obezbedi koodinisana aktivnost kreiranja događaja i doživljaja.
-Cilj ovog projekta je, da kroz stvaranje novih turističkih proizvoda, otvaranjem novih radnih mesta, dovede do profita, a njegov značaj je da kada se projekat formalno završi, nastaviće da traje, jer će biti ustanovljene strukture koje će osigurati njegovu održivost. Projekat treba da dovede u našu zemlju, pre svega turiste iz EU, one koji dolaze biciklom ili kruzerima, da objedinjenim sadržajima ponude turistima da provedu više dana na ovoj destinaciji, nego što je to da sada bio slučaj – rekao je gospodin Vezmar.
Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, gospodin Balint Juhas, je podsetio da je turizam grana privede koja neprestano raste, a da su Fruška gora, Dunav i 26 nacija, koje žive u Vojvodini, bili dovoljan razlog da Sekretarijat podrži projekat DMC Dunav.
Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju, Branislav Bugarski, istako je da je glavni cilj ove saradnje da dovede do promene načina razmišljanja, da javni sektor mora da bude uslužniji i dodao da je sekretarijat podržao ovaj projekat iz razloga što je ovo jedan od malobrojnih koji je okupio 9 opština oko jedne ideje, da zajedno naprave sistem koji će da doprinese društveno-ekonomskom razvoju, u ovom slučaju orijentisanom na turizam. Sve to će, po njegovim rečima, biti instrument za promociju aktivnosti koje se sprovode u ovom tzv. Srednje-dunavskom regionu, mestu u okrivu Dunavske strategije, koje mu pripada.
Ono što RRA Bačka pokušava da sprovede na prodručju Fruške gore i Dunava, partneri na projektu iz Istre su to uradili znatno ranije, i spremni su da svoja iskustva podele sa svojim vojvođanskim prijateljima.
Direktor Kamping udruženja iz Hrvatske, gospodin Adriano Palman naveo je podatak da u Istri kampovi pokrivaju 50% smeštajnog kapaciteta, i da su na trećem mestu po kvalitetu u Evropi. On je rekao da su to gosti koji vole da putuju i da troše. Organizovani na nivou kamping udruženja, pokrenuli su umrežavanje, i danas se u Istri više ne govori o konkurenciji, već o uspehu povezivanja i zajedničkom radu na razvoju proizvoda, kreiranju novih proizvoda, na prodaji, promociji, plasmanu, koji su potreban svima, a posebno malim preduzetnicima.
-U Istri smo dokazali da je to moguće. Ponudili smo pomoć da vam kao prijateljima pomognemo da ne napravite neke pogrešne korake koje smo mi u prošlosti napravili, i da vam to, najbolje pozitivno iskustvo koje imamo, prenesemo, i da pomognemo da iskoristite turističke potencijale vaše regije, koji su veliki i raznovrsni - zaključio je gospodin Palman.
Direktor IT Infosit d.o.o. Poreč, gospodin Goran Mrvoš, govorio je IT podršci, na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva ove fimre. Ima mnogo informacija na interenetu o nekoj destinaciji za osmišljeni boravak u Bačkoj, ali ne i da možete da platite kreditnom karticom. Biciklisti nemaju informacije na kom salašu mogu da prenoće, na kojoj čardi da ručaju, a jedan od ciljeva DMC Dunav je da sve te informacije budu objedinjene, precizne i dostupne, pa i na telefonu.
Udruga Istra Inspirit ponela je titulu za najinovativniji doživljaj u 2014. godini, a njena predsednica, gospođa Manuela Hrvatin, pokušala je da ukaže na važnost kreativnosti i inovativnosti turističke ponude, za čiji uspeh je ključna reč umrežavanje.
-Da nismo objedinili sve naše gradove, opštine, muzeje, turističke zajednice, sve naše vinare, do ovog projekta ne bi ni došlo. Sve naše kaštele smo oživeli, kao i sva arheološka nalazišta sa kostimima i živom pričom, i te priče pretvorili u ponudu koja se naplaćuje. Gostima smo ponudila 11 izleta, svaki za 27 evra, dovoljno interesantnih da im odvučemo pažnju od Venecije i Postojne, u koje i dalje idu, ali zanimaju se i za sve lepo što mi imamo da im ponudimo - obavestila je Manuela Hrvatin.
Milan Mirić, direktor RRA Srem, koji će se pridružiti projektu DMC Dunav, izneo je projekat „Biciklom uz Dunav i Frušku goru“, koji je finansiran od strane Austrijske razvojne agencije, a zahvaljujući kojem su markirane biciklističke staze, stajališta, smeštaj i sve ono što je ovoj vrsti turista neophodno.
Na kraju skupa, gosti su mogli da čuju reč vlasnika male porodične vinarije, Milana Kurilića, poznatijeg kao Miće Gastona iz Neština, koji je pripremio i prigodan koktel, sa domaćim vinima i voćnim rakijama iz sopstvene proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com