Sun01292023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Ajnfort vrata u Rumi

Ajnfort vrata u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Posebno odličje u nizu rumskih arhitektonskih dragulja su ulazi u kuću – vrata. U Vojvodini imaju specifične nazive - ajnforti (Ajnfort je modifikovana reč od nemačke reči Einfahrt označava pokriveni kolski ulaz u dvorište, veliku ulaznu kapiju kroz koju mogu ući kola, veliki ulazni hodnik).
Karakterističan je i prepoznatljiv elemenat vojvođanske arhitekture s kraja 19. i početka 20. veka. Bio je neophodan, jer su svi objekti građeni na regulacionoj liniji, pa se u dvorište moglo ući samo na ovaj način.

Ajnfort se danas zove suvi ulaz (ulaz u dvorište kroz prizemlje objekta) i često se primenjuje u savremenoj arhitekturi (u porodičnoj stambenoj zgradi, ali i kod savremenih stambenih i poslovnih višespratnica). Sve češće je tradicionalni elemenat koji inspiriše arhitekte. Ajnfort ima grandiozne dimenzije: širina je veća od 2,3m, obično 3,0 do 3,5m, visina od 4,0 do 5,0m, najčešće 4,5m.
Likovno i vizuelno ajnforti obiluju umetničkim detaljima u drvetu, staklu, kovanom gvožđu, na koje treba obratiti posebnu pažnju. Dekorativno obrađene kvake (svaka je unikat i odgovara arhitektonskom stilu u kome su građeni objekti), prvi su susret sa vratima i ajnfortima. Fina plastičnost, mekoća, monumentalnost upotpunjuje opštu lepotu i vrednost (u velikom broju sačuvanih) velikih kapija Rume, kako u užem, tako i onih u širem centru grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com