Wed08172022

Poslednja izmena:07:35:00 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Fišerov letnjikovac u Rumi

Fišerov letnjikovac u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Letnjikovac je izgradila između 1900. i 1904. godine porodica Fišer, po projektu bečkog arhitekte Hermana Bolea. Letnjikovac je bio namenjen za odmor porodice Fišer. Nalazi se nedaleko od Rume, na putu za Šabac, u prostranom parku, u kome je negovano raznovrsno autohtono rastinje i egzotične biljne vrste.

Zgrada predstavlja reprezentativni primer objekta ove namene, na kome su drvo, trska i drugi tradicionalni materijali dobili punu primenu. Zgrada letnjikovca je 1966. godine izgorela u požaru. Obnovljena je, ali ne po konzervatorskim principima, što je doprinelo gubljenju autentičnosti. Pre svega, to se odnosi na trščani krov koji je u ovom objektu davao poseban karakter.
Letnjikovac je pravougaone osnove, sa tremom sa drvenom ogradom i profilisanim stubovima iznad ograde, duž čitave zapadne i severne strane. Preko trema se spušta trščani krov, a iz krova se na severnoj strani izdiže zid sa dva manja prozora u potkrovlju. Na južnoj fasadi dominira ravna zidna površina sa tri dekorativna prozorska otvora različitih dimenzija i položaja i ulazni trem na koji se nadovezuje dekorativna nadstrešnica – pasarela, kojom je povezana druga manja pomoćna zgrada. Drveni delovi nadstrešnice, duge oko pet metara prekrivene trskom, i ulaznog trema, stilski odgovaraju tremovima severne i zapadne strane fasade.
Po kompoziciji, osnovnoj nameni i primeni materijala, zgrada predstavlja jedinstven primer u raznovrsnosti stilskih karakteristika letnjikovaca u Vojvodini. Projektovani park nosi obeležja istorijske epohe u kojoj je nastao, ali je izgubio prvobitne karakteristike dugogodišnjom nebrigom. Stoletna stabla trajnica kao što su hrast, ginko i poneko stablo četinara ostale su da ukazuju na nekadašnje vreme. Iako je izgubila autentičnost, zgrada se vodi kao spomenik kulture od velikog značaja.
Letnjikovac nije otvoren za posetioce.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com