Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička šansa Aranđelovca je u razvoju Bukovičke banje

Turistička šansa Aranđelovca je u razvoju Bukovičke banje

  • PDF

Aranđelovac i Bukovička banja pretenduju da postanu prva i najbolja banja u Srbiji. Da je to ambiciozan i realan plan govori v.d. direktorka Turističke organizacije Aranđelovac, Jelena Sujković, i ističe da Aranđelovac ima veliki broj turističkih potencijala, a da se do početka sezone očekuje završetak kategorizacije turustičke destinacije Bukovičke banje.

U Aranđelovcu se nalazi hotel „Izvor“ kojem je Balkanska alijansa hotelskih asocijacija dodelila nagradu “ Best Hotel in the Balkans 2014”, a njenog vlasnika, gospodina Miroljuba Aleksića, proglasila za najboljeg preduzetnika Balkana. U sklopu ovog luksuznog hotela, sa165 smeštajnih jedinica (kapaciteta do 500 gostiju), posebno se ističe aqua park i wellness centar sa devet bazena sa preko 1000m² vodenog ogledala sa prirodnom, lekovitom, termomineralnom vodom, prečišćenom najsavremenijom tehnologijom.
Park Bukovičke banje prostire se na površini od preko 22 hektara. Prve staze i drveće obeležene su davne 1849. godine, kada je uređen izvor i kupatilo Talpara. Današnji izgled park je dobio 1856. godine, kada su prosečene staze, obrazovani drvoredi, formirani travnjaci, cvetnjaci i uređeno toplo kupatilo Đulara. Sedamdesetih godina XIX veka, za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića, koji je u parku 1865. godine podigao letnju rezidenciju – Staro zdanje, Bukovička banja postaje jedno od najbolje uređenih balneoturističkih naselja, a renome najbolje banje u Srbiji zadržava do pred Prvi svetski rat. Pronalazak termalnog izvora 1935. godine uslovio je gradnju modernog toplog kupatila, otvorenog bazena sa mineralnom vodom, hotela “Šumadija” i rekaptažu izvora Đulara i Talpara.
Jedinstvenost ovom parku dao je simpozijum „Beli Venčac” smotre umetnosti „Mermer i zvuci”, koji ove godine obeležava jubilej - 50 godina trajanja. Park muzej Bukovičke banje danas je jedna od najvećih zbirki skulptura u slobodnom prostoru, i UNESCO ga je svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti. Godine 2013. u Aranđelovcu je boravio Ričard Dikon, britanski skulptor, profesor na Nacionalnoj školi likovne umetnosti „Bozar” u Parizu, dobitnik „Tarnerove nagrade”, koji je postavio svoju skulpturu u ovom parku, i samo je jedan od najeminentrnijih umetnika čiji se rad nalazi na ovoj izložbi na otvorenom koja traje neprestano.
Tu je i pećina Risovača na ulazu u Aranđelovac, sa desne strane rečice Kubršnice, značajno arheološko i paleontološko nalazišteo, i planina Bukulja (696 m) koja nadkriljuje grad i banju, idealna za pripremu sportista i šetnje.
U Aranđelovcu ima puno manifestacija, među kojima „Ulica nasmejanih lica“ svake godine boji ulice Aranđelovca, od juna do septembra, u radost i veselje. Uz šarolik repertoar, predstave, koncerte, radionice za najmlađe i vinska druženja na ulicama grada, ova manifestacija stvara u gradu prijatan ambijent.
Aranđelovac u svom okrilju krije Specijalnu bolnicu Bukovičke banje, koja je konačno dobila luksuzno opremljen deo uz terapije koje se sprovode u samoj Specijalnoj bolnici. U njoj se vrše usluge ambulantskog tipa iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, i usluge stacionarne produžene rehabilitacije iz oblasti: reumatskih oboljenja, bolesti disajnih puteva i povreda i oboljenja koštanog sistema. Valja naglasiti da Specijalna bolnica ima jedino odeljenje u Republici Srbiji i šire, koje se bavi lečenjem, rehabilitacijom i edukacijom dece obolele od šećerne bolesti.
Jelena Sujković naglašava da je odnos kvaliteta ponude i cene maksimalno izbalansiran i najpovoljniji u odnosu na druge banje Srbije. Ona takođe napominje da se banja dalje širi. Vlasnik lanca „A Hoteli“, gospodin Miroljub Aleksić najavio je početak obnove hotela „Staro zdanje” i „Šumadija“ u Aranđelovcu, a gradiće se i novi hotel u parku Bukovičke banje.
Da će u narednom periodu Aranđelovac postati turistička destinacija br. 1 u Srbiji sigurno doprinosi i blizina Topole (14 km) i utvrđenog Karađorđevog grada, monumentalna crkva Sv. Đorđa, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića i Petrova kuća na Oplencu, selo Orašac gde je dogovoreno podizanje Prvog srpskog ustanka i proglašenje Karađorđa Petrovića za vrhovnog vožda, na Sretenje, 15. februara 1804. godine. Na obroncima šumovitog Rudnika, skriveni su srpski manastiri: manastir Nikolje, Voljavča – manastirski kompleks sa konakom i crkvom Sv. Arhangela Mihaila i Blagoveštenje.
Aranđelovac može da se podiči i svojim vinima, Udruženjem ljubitelja vinograda i voćnjaka "Srce Šumadije" i vinarijom i restoranom „Tarpoš“, vlasnika Tike Timotijevića, kao krunom vinskog turizma u Aranđelovcu.
- Mnoge su stvari uticale na to da dosta toga u Srbiji propadne. Isto tako je i Bukovika banja u nekom trenutku bila zaboravljena, ali mi se trudimo da lokalnoj samoupravi dokažemo da u Aranđelovcu treba da razvijamo banjski turizam i da konačno postanemo turistička destinacija. Onog trenutka kada u maju dobijemo kategoriju, mislim da ćemo zaslužiti i veći budžet, a to je preduslov za još veći rad. Konačno smo uredili glavnu ulicu, koja je sada popločana, posađeno je drveće, i grad izgleda lepše. Naredni korak je postavljanje turističke signalizacije, na auto-putu i na lokalu. Sve to će do kraja godine doprineti da se turistička sezona 2016. upotpuni, da možemo da budemo rame uz rame sa najvećim turističkim destinacijama u Srbiji - zaključila je Jelena Sujković.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com