Wed10202021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Uroš Predić i Laza Kostić u Grčkoj crkvi u Rumi

Uroš Predić i Laza Kostić u Grčkoj crkvi u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Treća rumska pravoslavna crkva se pominje još krajem 18. veka, ali je tada bila izgrađena od čamovih dasaka, „trošna i sklona padu”. Nije poznato gde se tačno nalazila, ali svakako ne na mestu današnje crkve Silaska Svetog Duha na apostole u centru grada.
Osamdesetih godina 18. veka, veliki broj pravoslavnih trgovaca kupovao je kuće u centru varoši. Pomenuta stara crkva, kao i dve nove, su bile podaleko od njihovih domova, pa su želeli da izgrade novu bogomolju. Pošto su u prilozima donatora dominirali grčki trgovci, u narodu poznatiji kao Cincari, Rumljani su je zvali i Grčka crkva.

Crkva je tek polovinom 19. veka stavljena pod krov. Renovirana je 1905. godine, kada je i osvećena. Od tada se zove Hram silaska Svetog Duha na apostole. U njoj se nalazi ikonostas, čiji je nacrt uradio bečki arhitekta Herman Bole, a oslikao ga je poznati slikar Uroš Predić. Konzervatorski radovi su izvedeni 1980. godine, a radovi na zameni pokrivača crkve 2006. godine.
Posebna vrednost ovog hrama je i jedinstvena freska Uroša Predića „Vaskrsenje Gospodnje“, koja se nalazi u Kripti crkve, u kojoj je uklesan i najlepši epitaf pesnika Laze Kostića u spomen na prerano preminulu Veru Maksimović.
„Tako mile, tako mlade,
Nikad usud ne ukrade.
Još da nije vere, nade,
Da nam tamo paze na te,
Dok nam suze vek ne skrate,
Sav bi svet u nepovrate.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com