Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srednjoškolci putovali, istraživali i uživali na prvom geo vikendu na PMF-u

Srednjoškolci putovali, istraživali i uživali na prvom geo vikendu na PMF-u

  • PDF

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u subotu, 14. marta, organizovao je po prvi put naučno-popularni događaj "Putuj, istražuj i uživaj".
Dr Tatjana Pivac, profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, bila je deo tima koji je organizovao prvi geo vikend od kada je ova visokoobrazovna institucija otvorila vrata učenicima srednjih škola.

*Kakvo je interesivanje mladih za ovo buduće zanimanje?
- Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo je u subotu po prvi put organizovao geo vikend pod nazivom: „Istražuj, putuj i uživaj“. Tim naslovom smo hteli da objedinimo sve one oblasti koje su polje našeg interesovanja, i bili su zastupljeni i geografi, turizmolozi, gastronomi, lovci.
Ovaj geo vikend smo osmislili tako da kroz niz predavanja i radionica, geografiju i turizam približimo srednjoškolcima. Prvi geo vikend namenili smo novosadskim školama, pozvali smo gimnazije, tehničku i ekonomsku školu. Odazvalo se 50 do 60 srednjoškolaca, a ako vidimo da ima interesovanja, nastavićemo druženja i ubuduće, i to ne samo za novosadske škole, već i za one širom Vojvodine i Srbije.
*Da li je mladim ljudima potreban ovakav način približavanja i informisanja, da bi ih motivisali za ovu oblast i studije na vašem Departmanu?
- Mislim da je ovaj način informisanja mladih izuzetno koristan. Mi imamo veoma pozitivna iskustva naših kolega, hemičara, koji već godinu dana organizuju hemijski vikend, i mislim da je dobro da učenici izađu iz svojih učionica, dođu kod nas na Departman da vide u kojim uslovima danas-sutra mogu da studiraju, šta mogu da nauče i gde to znanje mogu da primene.
*Da li ste zadovoljni komunikacijom, obimom i nivoom saradnje sa privredom?
- Departman se trudi da da što više mogućnosti studentima da se što spremniji suoče sa stvarnim životom, da što brže i lakše nađu posao. Departman sarađuje i sa turističkim organizacijama, turističkim agencijama, hotelima... Trudimo se da im obezbedimo praksu u zemlji i inostranstvu. Takođe, uvodimo i nove programe, npr. na smeru turizam imamo Amadeus program, gde naši studenti pod povoljnijim uslovima mogu da završe kurs i budu spremniji kada počnu da rade u turističkoj agenciji. Što se tiče hotelijerstva, od ove godine startuje program Fidelio, jedan od vodećih rezervacionih sistema u hotelijerstvu, koji će studentima omogućiti da za npr. oko 50 evra savladaju taj program, da dobiju sertifikat i budu spremni za rad u hotelima.
Naši studenti gastronomije imaju nekoliko pokaznih vežbi tokom godine. Takođe u sklopu predmeta Animacija u turizmu, pripremaju gastornomske specijalitete zemlje koju njihove kolege sa turizma predstavljaju publici kroz pesme, igre i skečeve, gde su se pokazali vrlo spretnim i da vole to što rade. Diplomiranim menadžerima gastronomije zbog svega pokazanog u toku studija i kroz praksu, nije teško da nađu zaposlenje i vrlo su cenjeni - istakla je dr Tatjana Pivac.
Ona je takođe naglasila da kompletnoj pozitivnoj atmosferi na Departmanu daju zaposleni, profesori i asistenti, koji su vrlo susretljivi i nastoje da uspostave što bolju saradnju sa studentima, tako da je odnos student-profesor i obrnuto, na ovom Departmanu na zavidnom nivou.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com