Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održano takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola na PMF-u

Održano takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola na PMF-u

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

- Ovo takmičenje se održava u amfiteatru koji se zove Mihajlo Pupin, glavna ulica u Novom Sadu nosi ime Mihajla Pupina, a Nikola Tesla je počasni građanin Novog Sada. Za nama je tradicija koju ćete vi sigurno nastaviti. Neki od vas su došli drugi put na ovo takmičenje, a ko dođe i treći put, taj će najverovatnije postati student PMF-a.
Ovo su bile uvodne reči gospodina Petra Viđikanta, načelnika školske uprave za Južnobački i Sremski okrug, koji je po vlastitom priznanju, kao predstavnik Ministarstva i profesor fizike, doživeo punu satisfakciju što se ovo takmičenje, posle tri godine zbog građevinskih radova, opet vratilo pod okrilje PMF-a.

Gospodin Viđikant je naglasio da je to važno, pre svega zbog učenika, verovatno budućih studenata Departmana za fiziku, koji i na ovaj način imaju mogućnost da se upoznaju sa organizacijom nastave, profesorima, prostorom. On je takođe istakao dobru konekciju između Univerziteta i srednjih škola, što nije tako čest slučaj, što je rezultiralo većim brojem takmičara: ove godine 92, za pet više nego prošle godine.
A na pitanje šta uraditi da bi se obrazovanje još više cenilo u svim sferama društva, gospodin Viđikant je rekao:
- Moramo govoriti o boljoj organizaciji, stimulisanju profesora i o načinu da se takav vid rada sa učenicima podigne na viši nivo. Moramo raditi više na propagandi, i putem javnog servisa, svih pisanih i elektronskih medija, obznanjivati ovakve vesti o našim talentovanim, pametnim i vrednim učenicima koji idu na takmičenja iz nekoliko predmeta, pa imamo “slatke muke” da uskladimo kalendar takmičenja. Moramo da obratimo pažnju i na njihove nastavnike, koji odvajaju svoje slobodno vreme da bi pripremili učenike za takmičenje, da stimulišemo njihov rad preko Ministarstva prosvete - izjavio je Petar Viđikant.
Maja Stojanović, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, rekla je da su učenici došli spremni, da su imali pet zadataka i 210 minuta za njihovo rešavanje. Na pitanje, šta ovo takmičenje znači za ove učenike, ona je odgovorila:
- Znači im mnogo. Svi su došlu ovde motivisani da postignu što bolji rezultat. Neki do njih da bi postali naši studenti. Neki, uglavnom oni najbolji, da bi otišli u inostranstvo i tamo ostvarili karijeru, jer ne vide neku perspektivu u našoj zemlji. Ali, ja se nadam da će se to promeniti, i da ćemo uspeti da ih privučemo da ostanu ovde, ili da se, ako odu, vrate i donesu nam znanja stečena u razvijenijim zemljama. Mi se trudimo da im i ovde ponudimo što bolje uslove studiranja, pa smo u prethodnom periodu osavremenili opremu, otvorili novu laboratoriju, a za 19. mart planiramo svečano otvaranje velike čitaonice. Interesovanje za studije na ovom Departmanu je konstantno, svake godine popunimo kvotu od 60 -70 studenata, mada generalno deca smatraju fiziku izuzetno teškom i ne vide perspektivu što se tiče kasnijeg zaposlenja, kao kada upisuje Fakultet tehničkih nauka ili neki drugi. Ali, mi se nadamo da će se našim angažovanjem na popularizacuji fizike i putem ovih takmičenja, i to promeniti - optimistično je izjavila gospođa Maja Stojanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com