Fri12012023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna akademija nastavlja sa predavanjima uglednih gostiju

Privredna akademija nastavlja sa predavanjima uglednih gostiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u utorak, 17. marta, ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji, njegova ekselencija gospodin Gordan Markotić, održao je predavanje na temu "Iskustva Hrvatske na počeku članstava u EU".
Da iskustva Republike Hrvatske, koja je posle decenije dugih pregovora, 1. jula 2013. godine postala 28. članica Evropske unije, mogu biti veoma dragocena Srbiji u njezinom postupku pregovora sa EU, govori činjenica da Srbija mora preći sličan put kao i Hrvatska, koja je prva imala 35 poglavlja u svojim pregovorima. Sa Kancelarijom Vlade RS za EU organizovano je do sada oko 115 seminara i radionica u kojima su stručnjaci iz Centra izvrsnosti u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske dolazili u Srbiju, prenosili svoja znanja i iskustva i to još uvek rade.

Ceo proces olakšava i činjenica da ove dve države nemaju jezičkih barijera i da su obe naslednice iste pravne tekovine, istog pravnog sistema bivše Jugoslavije, tako da je logika razmišljanja vrlo slična što je vrlo korisno za učesnike, između ostalog, objasnio je njegova ekselencija ambasador Republike Hrvatske.
Ambasador Markotić je čest gost i u Novom Sadu gde različitim kategorijama studenata i budućim akademskim građanima govori o hrvatskom putu u EU, ali i o prvim iskustvima nakon ulaska u EU. On uvek napominje da je bitno da se shvati da je to vrlo složen proces, ali proces koji ima puno benefita, o kojima, kao propagator ideje EU, često govori.
Ambasador Gordan Markotić je i sam bio direktno uključen u pregovore Hrvatske sa EU, pogotovo u poglavlju 23, i ističe da je nužno prilagođavati sistem, ne samo kroz donošenje propisa koji su u skladu sa Aki komuniterom (Acquis Communautaire) već u njegovoj doslednoj primeni, kao i u primeni evropskih standarda.
Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija, izrazio je tom prilikom zadovoljstvo kontinuitetom poseta uglednika (između ostalog predavanja su održali i šef delegacije EU u Srbiji, gospodin Majkl Davenport, njegova ekselencija američki ambasador u Beogradu gospodin Majkl Kirbi i dr.).
Dr Soleša je iskoristio priliku da medijima eksluzivno izjavi da je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžemnt (FIMEK), 12. marta participirao na evropski projekat, pod nazivom „Razvoj u razumevanje digitalnih kompetencija u nastavnika u zemljama zapadnog Balkana“, zajedno sa Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Mariboru, Univerzitetom u Budimpešti, i dve visokoškolske institucije iz BiH, ukupno sedam univerziteta iz pet zemalja. Koincidencija je htela da samo nekoliko dana posle zajedničkog učešća na projektu FIMEK-a i Filozofskog fakulteta iz Zagreba, gost Univerziteta Privredna akademija bude ambasador, gospodin Gordan Markotić, i održi predavanje upravo na temu bržih integracija i puta Srbije ka EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com