Mon11292021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Rumske Trube

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

U sred samog centra grada 1975. godine podignut je Spomenik revolucije koji je rad arhitekata Svete Daviča i Miše Davida, čija zamisao nikada nije bila sprovedena do samog kraja. Ceo ovaj prostor je oblikovan forum na kojem se odvijaju razne aktivnosti, svečanosti i skupovi.

Na mestu gde se nalazi današnji spomenik sredinom 20. veka bila je velika zelena površina. Prostor oko spomenika je, najpre, bio oblikovan u vidu amfiteatra od betonskih elemenata i crvene osnove, koji je predstavljao antički period. Preuređenjem centra grada pre desetak godina, došlo je i do promene izgleda, pa samim tim taj deo amfiteatra više ne postoji i sada je Gradski trg manifestacionog tipa po uzoru na većinu gradova.
Od prvobitnog izgleda spomenika ostalo je sedam formi u metalu u obliku džinovskih truba, koje asociraju na 7 Vojvođanskih brigada i pozicionirane su prema mestu nastanka, tri su okrenute ka Fruškoj gori, a četiri ka Bosni.
Međutim ima i drugih tumačenja, kao što su poziv na ustanak i na juriš, ali isto tako i na smiraj dana. Ovaj deo spomenika predstavljao je vreme u kom smo živeli - komunizam. Iza džinovskih truba trebala je biti sagrađena Gradska kuća u modernom stilu, ali ta zamisao nije sprovedena u delo. Meštani ovaj spomenik nazivaju “Trube”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com