Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Pešačimo u prirodi - Jergrička 2015

Pešačimo u prirodi - Jergrička 2015

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Dugogodišnja akcija "Pešačimo u prirodi- Jegrička 2015" u organizaciji planinarskog kluba "Sirig", održaće se u nedelju, 19. aprila, po 19. put, duž obala rečice Jegričke na teritoriji opštine Temerin. Šetnja je ove godine organizovana na dve staze - kraća od 8 km i duža od 15 km, a za najmlađe učesnike organizovano je amatersko takmičenje u orijentaciji.
Iz planinarskog kluba poručuju da su svi dobrodošli, ali uz molbu da planinarski klubovi i organizovane grupe najave svoj dolazak do 14.04.2015. sa okvirnim brojem učesnika.

Okupljanje učesnika je kod motela "Jelen" na izlazu iz Siriga ka Srbobranu, u 9:00, a polazak na pešačenje u 10:00.
Za pešačenje na dužoj stazi (15 km), start je kod kod motela Jelen, a ide se nizvodno desnom obalom Jegričke, preko mosta na malom kanalu pa do salaša "Mali Kojot". Potom se nastavlja obalom Jegričke, pa preko mosta na levu obalu, dalje se ide uzvodno pored Hevirovog salaša i nazad do motela.
Za pešačenje na kraćoj stazi (8 km), start je takođe kod motela, ide se uzvodno obalom Jegričke 4 km do crpne stanice i nazad do motela.
Takmičenje u orijentaciji zakazano je za 10:30.
Organizatori napominju da je potrebna adekvatna obuća i odeća u zavisnosti od vremenskih uslova (zaštita od kiše, vetra ili sunca), kao i da treba poneti dovoljnu količinu vode i hrane do ručka.
Vodiči organizovanih grupa pripremiće spiskove članova svoje grupe. Svi učesnici su obavezni da poštuju instrukcije vodiča.
U 15:00 obezbeđen je ručak - planinarski pasulj, i to po ceni od 200 dinara za odrasle i 100 dinara za decu. Porcija za ručak (posuda i kašika).
Dodela zahvalnica i priznanja je u 16:00.
Kontakt tel: 065/26-24-222; e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
Pаrk prirode Jegričkа ( pаrk prirode 3. kаtegorije ) nаlаzi se nа oko 20km od Novog Sаdа i prostire se nа oko 11.000 hektаrа. Jegričku odlikuje prisustvo retkih, reliktnih i endemičnih vrstа flore i fаune. Pogotovo je zаvidаn broj i rаznovrsnost bаrskih pticа, ne retko se sreću srne а mogu se videti i vidre, retke i ugrožene u celoj Evropi. Obаlа je pretežno obrаslа trskom i bаrskim rаstinjem. Uz obаlu reke nаlаzi se veći broj аutentičnih vojvođаnskih sаlаšа.

Ovim Pаrkom prirode trenutno uprаvljа jаvno preduzeće “Vode Vojvodine”. Pod projektom “Ekološko uprаvljаnje vodаmа u rаvničаrskim predelimа” otpočetа je sаnаcijа nаrušenog ekosistemа ove reke. Rаnije je odrаđeno izmuljаvаnje koritа reke, а trenutno je u toku pošumljаvаnje obаle, u kome su pomogli siriški lovci i plаninаri. Pošumljаvаnje trebа dа obezbedi zаštiti pojаs koji će umаnjiti zаgаđenje i pruži sklonište zа divljаč i ostаle životinjske vrste iz Prkа prirode Jegričkа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com