Fri08072020

Poslednja izmena:10:31:27 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Opština Bački Petrovac učesnik projekta DMC Dunav

Opština Bački Petrovac učesnik projekta DMC Dunav

  • PDF

Projekat Destinacijska menadžment kompanija – Dunav (faza 1), čiji je nosilac Regionalna razvojna agencija Bačka, a koju su podržali Sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodine, udružio je devet opština (Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Sremski Karlovci, Žabalј, Srbobran i Titel).

Cilj projekta je kreiranje događaja i doživljaja vezanih za turističku ponudu na području južne Bačke i severnog Srema uz reku Dunav, Tisu i Frušku goru. Ovaj projekat će do kraja 2015. godine biti spreman da prvo beogradskom, a zatim tržištu u okruženju i tržištu zemalja EU, ponudi nove turističke izazove. Krajnji rezultat ovog projekta je otvaranje novih radnih mesta na prostoru opština u kojima je trenutna situacija jako loša i sa minimalnim mogućnostima zapošljavanja u privredi.
Opština Bački Petrovac je jedna od devet opština koja je deo projekta DMC - Dunav, a njen predsednik, gospodin Pavel Marčok, uveren je da će ovaj projekat, iako pionirski, uspeti.
*Da li mislite da je moguće pomiriti sve opštine zarad ovog jednog projekta, mada je njegov krajnji cilj profit?
- Razvojna agencija Bačka je nosilac projekta i uticaj opština je ograničen. Opštine ne biraju menadžere, nego određuju kriterije za njihov izbor, ali očekujemo da će na ta mesta biti odabrani profesionalci koji će znati da rade svoj posao. Što se tiče političkih različitosti, predsednici ovih opština su iz raznih političkih stranaka, a što se tiče projekta DMC – Dinav, saradnja teče odlično i niko ne gleda na te „razlike“.
*Kakav je odnos opštine prema subjektima ovog projekta, mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, i šta sve morate da učinite da bi ovaj sistem mogao da funkcioniše?
- Kako će sve to da funkcioniše pokazaće praksa. Opština sve subjekte na neki način motiviše, a mislim da je i u njihovom interesu da se upuste u ovaj pionirski poduhvat. Opštine u projektu uglavnom imaju ulogu konsultanata, ali zato su turističke organizacije zadužene za taj deo upoznavanja subjekata i korisnika sa projektom. Konkretno, opština Bački Petrovac je poslednjih godina krenula i putem turizma, iako su naši kapaciteti više orijentisani ka poljoprivredi, ali pošto je ovo doba usluga, verujemo da bi i turizam mogao doneti prihode našim sugrađanima.
*Šta Bački Petrovac konkretno ima da ponudi ovom zajedničkom sistemu?
- Ovaj sistem je podeljen na „out door“, gastro i etno paket i tradiciju. U svakom od tih segmenata Bački Petrovac ima šta da ponudi.
Kada je reč o „out door“ aktivnostima, ili aktivnostima na otvorenom, u Bačkom Petrovcu su razvijeni lov, ribolov, biciklizam a 2012. godine je otvoren jedinstveni Aqua park „Petroland“, koji je prepoznat i od strane turista. U Petrovcu su 2014. godine lovci osposobili streljanu, i to na evropskom nivou. Bački Petrovac ima razvijen sportski ribolov, organizujemo razna takmičenja. Tu je i MB Oaza, prestižan ambijent za ribolovce sa jezerom, hotelom i pratećim sadržajima (bazenom i teniskim terenom). Za biciklističke staze za sada imamo samo projekte, ali i ideju da se duž kanala DTD biciklističkom stazom spoje Bački Petrovac i Novi Sad, i u tom smislu učestvujemo na nekim konkursima. Ako nam to uspe biće to zanimljiv projekat i za Novi Sad i za Petrovac. Takođe je interesantno i povezivanjem sa Dunavskom biciklističkom rutom, i spajanja sa Aqua parkom “Petroland”..
Kulen je najpoznatiji brend Bačkog Petrovca i kao takav, sigurno će se naći u delu gastro ponude opštine.
Što se tiče etno tradicije, mi smo jedina opština sa većinskim slovačkim življem i predstavljamo kutlurno-duhovni-prosvetni centar Slovaka, i kao takvi možemo puno toga da ponudimo: kulturno nasleđe, crkve, manifestacije... Centralnu manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“ poseti na hiljade gostiju i to je sigurno jedan zanimljiv turistički paket koji možemo da ponudimo u toj sferi. Bački Petrovac je poznat i po proizvodnji metli, a sirak je našao mesto i u grbu našeg grada. Petrovac je bio centar svetskog metlarstva i imao 700 zaposlenih u fabrici. Danas takođe ima najveću fabriku u Evropi sa 100 zaposlenih.
Aktivna su i udruženja žena koja se osim očuvanja tradicionalnih ručnih radova, pre svega veza i gurmanskih specijaliteta, sve više bave očuvanjem starih zanata.
*Da li ste zadovoljni interesovanjem mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz, za ovaj projekat, aktuelnih branši?
-Iskreno nisam zadovoljan i mislim da bi odaziv mogao biti mnogo veći. Opština nastoji da podrži, u okviru svog budžeta, sve one koji se trude da preko svojih delatnosti utiču na razvoj turizma u Bačkom Petrovcu i time doprinesu razvoju naše opštine - objasnio je gopodin Pavel Marčok.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar