Sat01292022

Poslednja izmena:11:38:02 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Crkva Svetog Nikole u Vognju

Crkva Svetog Nikole u Vognju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Crkva Svetog Nikole (ili Srpski pravoslavni hram prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, kako glasi puno ime objekta), nalazi se u centru Vognja. Hram je podignut sredinom 18. veka, ali ne postoje podaci o tačnoj godini izgradnje. Prema stilskim odlikama, crkva pripada baroknoj arhitekturi, karakterističnoj za sakralne građevine u Vojvodini u tom periodu.
U pitanju je jednobrodna građevina, sa nešto užom polukružnom apsidom na istočnoj i prizidanim zvonikom na zapadnoj strani. Naos je iznutra podeljen u tri traveja sa polukružnim svodovima, a ova podela je spolja prikazana plitkim i jednostavnim pilastrima. U fasadnim poljima smenjuju se prozori i slepe niše, sa polukružnim lukom i bez dodatne dekoracije. Fasade se završavaju slepim frizom i jakim profilisanim vencem.

Na zapadnoj strani broda prizidan je skladan trospratni zvonik, sa dekorativnim portalom, profilisanim prozorima i četiri slepa časovnika. Zvonik je završen karakterističnom dekorativnom kapom od lima, sa jednim jastukom, lanternom i “jabukom” sa krstom na vrhu.
Crkva Svetog Nikole u Vognju kategorisana je kao kulturno dobro od velikog značaja, i od 1997. godine nalazi se pod zaštitom države.
Mada je sama crkva vrlo tipična za podneblje u kom se nalazi, velika porta sa brezama i četinarima i mali park ispred porte, sa spomen-obeležjem učesnicima Ticanove bune (koja je podignuta upravo u Vognju, 1807. godine), čine ceo ambijent neobično prijatnim, naročito u kontrastu prema frekventnoj saobraćajnici koja spaja Rumu i Sremsku Mitrovicu i prolazi neposredno uz crkveno dvorište.
Nažalost, ono što najviše narušava sliku ambijenta upravo je ne baš sjajno stanje ove građevine, navlaženih i okrunjenih fasada (i to više sa izložene, severne strane) i uleglog krova.
Ukoliko sve bude išlo po planu, krov bi trebalo da bude saniran u skorije vreme, a uz projekat sanacije krova planirano je da se uradi i elaborat sanacije fasada, koji bi mogao da se realizuje u fazama. Uz malo sreće, naći će se sredstava i za obnovu fasade, tako da se nadamo da će crkva uskoro zasijati punim sjajem. Iskreno smatramo da to i zaslužuje.

Autor: Milan Mirković

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com