Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back KULTURA MUZIKA 40. NOMUS-ov praznik muzike

40. NOMUS-ov praznik muzike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Ove, 2015. godini Međunаrodni festivаl umetničke muzike - Novosаdske muzičke svečаnosti nаvršavаju 40. godina. Jubilej će biti obeležen praznikom dobre muzike koja će trajati od 21.-28. aprila i za osam dana publici predstaviti devet programa umetničke muzike različitih scenskih formi, u zasjajenoj Sinagogi, SNP-u i Novosadskom pozorištu – Újvidéki színház, najavaljuje organizator događaja, Muzička omladima Novog Sada.

Za 40 godina NOMUS se menjao, iz nacionalne prerastao u međunarodnu manifestaciju, od klasične umetničke muzike podržao žanrove savremenijeg muzičkog koncepta, i pored umetničke klasične muzike, postepeno uvodio i druge scenske sadržaje. Tokom vremena, NOMUS je izrastao u nаjznаčаjniji međunаrodni festival umetničke muzike u zemlji, i svrstao se u grupu najrenomiranijih kulturnih mаnifestаcijа u Srbiji. U jаnuаru 2015. NOMUS-u je dodeljenа Nаgrаdа ugledne revije “Muzikа klаsikа” u kаtegoriji MUZIČKI FESTIVAL u 2014. U 2011. NOMUS postаje člаn Asocijаcije međunаrodnih festivаlа izvođаčkih umetnosti Srbije (SEFA) i člаn u Sаvezu evropskih festivаlа (EFA). Pored grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, NOMUS ( koji je 2009. godine proglаšen zа događaj od nаcionаlnog znаčаjа od strаne Ministаrstvа kulture Republike Srbije) dobija i podršku Ministarstva.
Ove godine, partnerski odnos je stigao i od Crédit Agricole banke, „banke koja prati šampione u fudbalu i one u kulturi“, kako je primetio gospodin Milan Radulović, iz MONS-a. Zahvaljući Crédit Agricole banci, publika festivala imaće zadovoljstvo da čuje Bečki kamerni orkestar (Vienna Chamber Orchestra), jedan od najznačajnijih orkestara, osnovan 1946. godine, koji će ove godine zatvoriti NOMUS.
Vanja Vučenović, član Gradskog odbora za kulturu, rekao je da su brojna priznanja govore da je podrška grada bila opravdana i da, s obzirom na kvalitet i sadržaje, ovaj festival zaslužuje i bolju podršku.
- Raduje činjenica da imamo najbolji muzički festival i to je veliki adut Novog Sada u trci za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i ovu značajnu manifestaciju, grad Novi Sad nikada neće izneveriti - rekao je gospodin Vučenović.
Marija Adamov, umetnički direktor festivala, istakla je da je NOMUS nekada bio kvalitetno bolji, nekada malo slabiji, ali je ugavnom postizao visoke umetničke rezultate, i poštovao osnovne estetske i umetničke vrednosti.
Iskoraci iz sveta kamerne, simfonijske, a onda i svih drugih žanrova klasične muzike proširili su se poslednjih godina na muzičku plesnu scenu, na mjuzikle, da bi se danas, NOMUS vinuo u svet bajke, mašte, čarolije, kakvu će doneti trupа „Recirkel“ (Recirquel Company) iz Mađarske svojim „Noćnim cirkusom“.
Publici će se ove godine predstaviti: Festivalski orkestar NOMUS (sa programom: Betoven, Mocart Brams), Beogradska filharmonija (Maler, Prokofjef, Dvoržak), Vojvođanski sinfonijski orkestar (N.J. Živković, Hols), Bečki kamerni orkestar (Goldmark, Mocart, Brams).
Predstaviće se i majstori svetskog izvođaštva, Emmanuel Pahud, flauta, Paul Majer (Mayer), klarinet i gudači Berlinske filharmonije (Rosini, Mocart).
Premijerno će biti izveden mjuzikl Buđenje proleća, ansambla Novosadskog pozorišta – Újvidéki színház, ansambla koji posle Čarobnjaka iz Oza i Priče sa zapadne stane, potvrđuje saradnju sa NOMUS-om. Ovo delo je svoju dramsku premijeru imalo početkom XX veka, a kao mjuzikl 2006. godine na Brodveju, i odmah pridobio publiku i kritiku.
Balet „Prokleta avlija“ u produkciji Nacionalne fondacije za umetničku igru i Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Nebojše Bradića na ranije nastala dela Zorana Erića, koja je odabrao za ovu predstavu, biće način da se obeleži 40 godina od smrti Ive Andrića.
Na jubilarnom NOMUS-u publika će imati priliku da se druži i sa drugom vrstom umetničke muzike, zahvaljujući ansamblu Muzikaš (Muszsijas) iz Mađarske. Oni će izvesti orginalnu muziku koju su veliki mađarski kompozitori, Bela Bartok (Béla Bartók) i Zoltan Kodalj (Zoltán Kodály) sakupljali na terenu i koristili je u svom umetničkom stvaralaštvu.
Milan Radulović, direktor festivala izrazio je svoje zadovoljstvo sve većim brojem publike i osvrnuo se na izuzetno značajnu vezu koju su NOMUS i MONS izgradili sa Akademijom umetnosti Novi Sad, Srednjom muzičkom školom Isidor Bajić, najstarijim teatrom u zemlji (SNP-om) i sa, po broju osvojenih nagrada, najboljim teatrom u zemlji (Novosadskim pozorištem), što je rezultiralo kvalitetom kakav danas ovaj festival ima.
Osim obeležavanja smrti Ive Andrića, na festivalu će biti obeležena i 100-godišnjica smrti austrijskog kompozitora Karla Goldmarka.
Prodaja ulaznica za programe koji će se održati u Sinagogi počela je 20. marta u prostorijama Muzičke omladine Novog Sada, radnim danima od 8 do 14 časova. Karte možete rezervisati, a i kupiti ON-LINE na sajtu MONS-a. Ulaznice za balet Prokleta avlija i Noćni cirkus mađarske trupe RECIRKEL se mogu kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com