Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back KULTURA MUZIKA NOMUS u Mercatoru i na Limanskoj pijaci

NOMUS u Mercatoru i na Limanskoj pijaci

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Festival umetničke muzike - Novosadske muzičke svečanosti od prošle godine započeo je predstavljenje na netipičnim i, za ovu vrstu muzike, neuobičajenim lokacijama, kako bi protok informacija bio što direktniji, a sa ciljem pridobijanja nove publike. Ovo je i način da se iskorak programskih sadržaja festivala u svet fantazije i veština plastično prikaže i pokaže da se i u svetu klasične muzike dosta toga promenilo.

Ove godine, organizator festivala Muzička omladina Novog Sada, opredelila se da program NOMUS-a, koji će se odvijati od 21. do 28. aprila, predstavi u Mercator centru Novi Sad (17. aprila) i dan kasnije na Limanskoj pijaci, uz atraktivne nastupe umetnika i performera.
U Mercator-u su u dvočasovnom programu (od 17-19 časova) nastupili: Kvartet saksofona “Quatro Temperamenti”, Tamburaški orkestar “Balkandivo” sa solistom Aleksandrom Sašom Petrovićem, i članovi Kreativnog pogona iz Novog Sada.
Na Limanskoj pijaci (u špicu, od 11-12 časova), Kreativnom pogonu pridružio se i Tamburaški trio “Matori”. Muzika i cirkuske tačke žongliranja i hodanja na štulama uz pratnju “world music”, namamile su veliki broj posetilaca pijace da stanu, oslušnu i da se uz horsko čitanje, prošarano cirkuskim tačkama, upoznaju sa programom festivala, saopštenim od strane članova Pogona.
Dragan Jajić Vladisavljev iz Kreativnog pogona, slaže se da je i ove godine i ova grupa, kroz prezentaciju savremenih umetničkih cirkuskih veština, doprinela uspešnoj promociji koja nije karateristična za festivale tipa NOMUS.
- Zainteresovali smo publiku, „naterali“ je da stane, oslušne o čemu pričamo. Prilazili su nam, u očekivanju da se nešto dogodi, a mi smo koristili te trenutke da im saopštimo ono što će imati priliku da vide na NOMUS-u. Kreativni pogon je tzv. svedeni cirkus, većina od 15 do 20 članova naše grupe su ulični performeri i najbolje se osećamo kada otvoreno komuniciramo sa publikom, kada ljudi na neki način učestvuju s nama u predstavi - kaže Dragan Jajić Vladisavljev.
Nije redak slučaj da im prilaze i budući članovi, kojima se dopada njihov nastup. A da bi postali njihov član dovoljno je da poželite i dođete u prostorije Rusinskog kulturnog centra (Jovana Subotića 8-10), ili da se inoformišete preko njihovog sajta www.kreativnipogon.org. Sve ostalo će vas naučiti prekaljeni članovi ove družine, neka vrsta pobunjenika, koja odbija da, bez ozbira na starost i pol, odraste.
Ove „veseljake“ , koji ne pristaju na ustaljene forme, Srpska Atina je prigrlila na sebi svojstven način, i iskoristila mogućnost atraktivnije pripreme za „Noćni cirkus“, mađarske kompanije „Recirkel“, koji će biti prikazan u subotu, 25. aprila, u SNP-u.
A članovi Kreativnog pogona kažu: „Mi ne tražimo mnogo od Srpske Atine, ali pokušavamo da joj damo što više“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com