Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back KULTURA MUZIKA XL NOMUS otvoren koncertom festivalskog orkestra i Larsa Fogta

XL NOMUS otvoren koncertom festivalskog orkestra i Larsa Fogta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Koncertom festivalskog orkestra NOMUS, pod umetničkim vođstvom istaknutog nemačkog pijaniste Larsa Fogta (Lars Vogt), sinoć je u Sinagogi zvanično otvoren XL Međunarodni festival umetničke muzike "Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS 2015". Na programu su bila dela Betovena, (Koriolan uvertira op. 62), Mocarta (Koncert za klavir i orkestar br.20,d-mol,K.466) i Bramsa (Simfonija br.3, F-dur, op.90), a publika je u prepunoj Sinagogi znala da nagradi energiju koju su umetnici, pre svega maestro Lars Fogt, nesebično podelili sa njom.

Pozdravne reči prisutnima su uputili nemački ambasador u Beogradu, gospodin Hajnc Vilhelm, i član Gradskog veća grada zadužen za kulturu, gospodin Vanja Vučenović.
Gospodin Hajns Vilhelm je tom prilikom istakao svoje zadovoljstvo što se nalazi u Sinagogi, što je za pripadnika nemačkog naroda poseban osećaj. Ambasador je naglasio zadovoljstvo činjenicom da već nekoliko godina aktivnosti NOMUS-a i Muzičke omladine Novog Sada podržava Gete institut u Beogradu. Na kraju je rekao da je njegov užitak na festivalu upotpunjen činjenicom da jubilarne svečanosti otvara umetnik svetskog formata, iz njegove zemlje, kakav je Lars Fogt, kojeg nije imao priliku da čuje uživo.
Čast da otvori jubilarni, XL NOMUS pripala je gospodinu Vanji Vučenoviću, koji je između ostalog rekao da 40-togodišnjica nešto znači i da su svi oni koji su na bilo koji način bili uključeni u njegovu realizaciju, uspeli da naprave veliku stvar za kulturu Novog Sada, Srbije i regiona. Zato grad Novi Sad aktivno podržava dobitnika Nаgrаde “MUZIKA KLASIKA” zа 2014. godinu u kаtegoriji MUZIČKI FESTIVAL GODINE i da bez obzira na to ko je na vlasti, mesto i uloga ovog festivala u životu grada ne sme da bude dovedena u pitanje. Zahvalio se vrednim ljudima iz MONS-a koji su zaslužili sve pohvale izgrađujući Novi Sad u jedno lepše, bolje kulturno mesto i da je NOMUS nezaobilazan segment u prestižnom nadmetanju za Evropsku prestonicu kulture 2021.
Jubilarni festival bio je prilika na podsećanje na istaknutog kulturnog poslenika gospodina Antona Ebersta po čijoj ideji je NOMUS i nastao.
Da je festival NOMUS rastao tokom proteklih 40 godina, ali sa njim i muzičari, pokazao je i festivalski orkestar “NOMUS”, posebno sastavljen za ovu priliku
- Ideja je potekla od Muzičke omladine Novog Sada i bila je da se na jednom mestu okupe muzičari koji su u proteklih 40 godina bili vezani za ovaj festival. Među članovima orkestra su i muzičari koji su, kao studenti svirali i na prvom NOMUS-u (1975), onih koji sviraju dvadeset godina, ali i onih sa kraćim stažom. Čine ga profesori, studenti AUNS, profesionalni muzičari zaposleni u SNP-u, nastavnici muzičkih škola. Mislim da je to sjajna ideja jer mi svi sviramo u raznim kombinacijama i ovo je bila jedinstvena prilika da se okupimo i u ovakvom sastavu - rekla je čelistkinja Timea Kalmar, profesor kamerne muzike na AUNS-u.
XL NOMUS podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine i Grad Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com