Sun05312020

Poslednja izmena:08:36:32 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Nenad Jezdić, rakija kao totalni izazov

Nenad Jezdić, rakija kao totalni izazov

  • PDF

Pod robnom markom “Jezdić rakija”- Zemun, Beograd, na prvom “Blind Test” ocenjivanju prirodih, domaćih rakija u Novom Sadu - “Koji domaćin peče najbolju rakiju?”, ŠLJIVOVICA (43% vol. alk., 2008. god.) i VILIJAMOVKA (40% vol. alk., 2013. god.), osvojile su VELIKU ZLATNU medalju za kvalitet. Iza “Jezdić rakija” stoji naš poznati glumac Nenad Jezdić, koji pre petnaest godina nije odeoleo izazovu voćarstva, a pre deset ni izazovu proizvodnje rakija.

“Ako čovek oseća da može, ako ima energiju, želju i način, može da radi i deset poslova“, mišljenja je Nenad Jezdić, koji priznaje da je u problemu sa glumom, jer se previše „dao“ na ovu drugu stranu.
- Dao sam sve što imam, a i ono što nemam. To su ogromna odricanja, utrošeno vreme, trud... Nisam sa porodicom onoliko koliko hoću, nisam ni u svom matičnom poslu koliko treba, ali ne znam šta bih da mi nije toga. Za 20 godina glumačkog posla, nikada nisam imao osećaj i iskonsku sigurnost osim u meru dara koju imam kao glumac (neko će reći da nemam), istinsko zadovoljstvo permanentnog stvaranja i uzrastanja. To gluma ne nosi i ne daje. A poljoprivreda kao inicijacija cele ove priče, a potom i rakija, je nešto što uzrasta i iz godine u godinu, vraća većim prinosima, većim prometom, i sve kvalitenijim rakijama, što se potvrdilo i na ovom ocenjivanju. Sa glumom nikada nisam sasvim siguran da li će postojati ona dinamika života koja je meni potrebna, a ovo je totalni izazov. U životu sam uvek išao za onim što je teže ostvariti i siguran sam da kada idem težim putem da sam na onom pravom, da je to bolji put.
Tako misli i govori Nenad Jezdić. I dok većina glumaca boemiše, on je jedan od onih koji je izašao iz tog šablona.
- Sve u životu treba probati, iskusiti, treba videti... Ja se nisam prepoznao u tome da vreme provodim sedeći i trenirajući jezik, um, i možda iznedrim nešto duhovito, lucidno, nešto što boemi umeju. Ima nečeg boemskog i hazarderskog u samoj proizvodnji rakije, ali iz obrnutog rakusa posmatranja. Veliki je rizik 22 ha voća, dve vrhunske traktorske mašine, gusti zasadi, navodnjavanje na 10 ha. I sam objekat od 1.500 m² i kapaciteti trenutne prerade, 2 t voćnog kljuka (pričamo o voćnim prirodnim rakijama), daju mi energiju da podižem lestvicu sopstvenih mogućnosti.
Pravu rakiju je jako teško proizvesti, a lošu, jako lako. Tu čovek sa svojim umom, sa svojim duhovnim, životnim i moralnim habitusom levitira i u trenutku nelojalne konkurencije prava je boemština baviti se proizvodnjom čistih, pravih rakija. Ima nečeg i uzvišenog i poetskog u ovom poslu, zato što prava rakija jeste poezija.
Proizvodnja rakije je porodični posao iza kojeg stoje moja supruga i moja deca, moji prijatelji, zaposleni, voćari, moji mašinisti... Ja se ne krijem iza imena, iza svoje glumačke profesije, ja se otkrivam kroz poljoprivredu i proizvodnju rakije.
Najveće zadovoljstvo sam osetio kada sam radio muskatne rakije. Zadovoljstvo je bilo i kada sam rizikovao, a rizik se isplatio. Kada sam sa recepturom dobijenom od jednog deke koji mi je objasnio šta se radi sa jabučastim voćem pre nego se ubaci u proceduru proizvodnje, rizikovao da mi propadne 100 tona kruške. Brinulo me je kakav će prepek biti, ali taj miomir i sigurnost koju sam osetio, osećaj leta preko voćnjaka, kada sam kao srndać skakao od sreće osetivši kakva je ta kruška. Zadovoljstvo je kad napuniš svoje tankove sa rakijom, kad obaviš posao, kad uspešno orežeš voće... Radost je bila kada sam iz Sopota vozio svoj prvi traktor. Ništa manju radost nije donela ni nova freza, dva metra širine, uz pomoć koje ćemo trošiti manje goriva, brže obaviti posao i voćka će biti oslobođena korova na vreme. Sve što se uradi dobro, čestito, a da je u vezi sa rakijom, ispunjava me zadovoljstvom.
Nenad Jezdić priznaje i da boluje od „pozorišne bolesti“, da nešto ne može da se prikaže dok u potpunosti nije spremno za premijeru. Osim voćnjaka koji je uspostavljen, još treba hiljadu i po kvadrata zatvoriti, pokriti, uobličiti, instalirati mašinu za automatsko punjenje čokanja, boca, i tek tada odabrati trenutak da se pokaže i obznani.
- Ne bih da me ljudi doživljavaju kao klovna i pajaca koji tamo nešto priča o rakiji. Hoću da učinjenim delom stanem iza ovih deset, petnest godina - kaže Nenad Jezdić.
Po njegovom mišljenju, naša rakija, domaća, prava, iskonska paradigma je onoga što nije preterano svojstvo. Rakija podrazumeva čest, čast, iskrenost, pre svega prema sebi, i poručuje svima onima koji se bave proizvodnjom rakije da je rakijsko srce malo, sitno, ali čisto; želi im dobru savest, strpljenje, dobru sirovinu, vreme i vlagu od Gospoda, da ih sve poškropi svojom blagodatima, da ne kaskaju za svetom i premijum proizvodima.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar