Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Sad prestonica kulture

Novi Sad prestonica kulture

  • PDF

Novi Sad je definitivno na dobrom putu da postane jedna od značajnijih turističkih destinacija na karti Evrope. U prilog tome govore i činjenice da u poslednje vreme Novi Sad dobija značajna priznanja na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou.
Pored toga što je Novi Sad već prepoznatljiv kao grad festivala i što je Exit festival proglašen Najboljim evropskim festivalom, Novi Sad je jedan od najznačajnihjih gradova u kome se realizuju omladinski projekti u Srbiji, koji se u širem regionu ističe kao pozitivan primer omladisnkog aktivizma i implemetacije omladinske politke.

Definitivna potvrda za to stigla je iz Brisela, kada je Evropski forum mladih objavio da je Novi Sad ušao u top pet gradova od ukupno 20 koji su se kandidovali za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine. Kandidaturu za ovu titulu je podneo Grad Novi Sad, uz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu, Krovnom organizacijom mladih Srbije, Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada i uz podršku omladinskih organizacija u Novom Sadu i Turističke Organizacije Grada Novog Sada, a na inicijativu Exit fondacije. Takođe,značajan za razvoj omladinskog turizma je i Sajam omladinskog turizma - Youth Fair, koji će se ove godine održati po četvrti put, neposredno pred Exit festival, u organizaciji Turističke organizacije Grada Novog Sada, Prirodno-matematičkog fakulteta (Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo) i Exit –a.
Da je Novi Sad i “prestonica mode” govori nam nedavno održan internacionalni festival mode i dizajna Serbia Fashion Week, koji je za samo dve godine svog postojanja uspeo da postane najveći i najozbiljniji projekat iz oblasti mode i tekstilne industrije u našoj zemlji.
O tome govore i brojke: u toku šest dana modne smotre, ukupan broj posetilaca premašio je očekivanja organizatora jer je više od 22.000 ljudi pogledalo revije domaćih i inostranih dizajnera u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Održano je 40 modnih revija, a svoje kolekcije izložilo je više od 50 dizajnera.
Serbia Fashion Week ima za svoj primarni cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, potencirajući povezivanje domaće modne industrije sa vodećim tržištima u Evropi i svetu, a da Novi Sad i Srbiju postavi na mapu svetskih kulturnih, turističkih i privrednih centara. Značajno je pomenuti i da je tokom trajanja manifestacije veliki broj hotela bio rezervisan, a da su taksi udruženja, ugostitelji, trgovci nedelju mode osetili kao posebnu, zbog velikog broja inostranih i domaćih gostiju. Internacionalni festival mode i dizajna SFW je kako kulturno, tako i turistički i privredno, na odličan način promovisao Novi Sad.
Na kraju, ali ne i najmanje bitno, Novi Sad je i veoma ozbiljan kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, te se ponosom može zaključiti da u narednom periodu možemo očekivati da će sva ova priznanja i planovi za razvoj svih segmenata turističke privrede uroditi plodom i značajno unaprediti turizam kao privrednu granu Novog Sada, a samim tim i povećati broj turista u našem gradu.
Statisitka je već na našoj strani, jer prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva tri meseca 2015. godine i broj noćenja i broj turista u porastu. Posebno se ističe mesec mart po broju turista, kada je porast broja turista u odnosu na 2014. godinu iznosio 9,4%.

Jelena Rajčić
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com