Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prolećni pravni forum

Prolećni pravni forum

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, 07.05.2015. godine održan je prvi prolećni pravni forum „Mi imamo pravo“. Studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kao i svi ostali zainteresovani imali su priliku da kroz predavanje sudije Vrhovnog kasacionog suda Veska Krstajića čuju nešto više o ulozi i nadležnostima ovog suda, sa posebnim osvrtom na krivične postupke, odnosno na primenu novog Zakonika o krivičnom postupku.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe kroz forum „Mi imamo pravo“ nastoji da motiviše kako studente tako i sve ostale koji su zainteresovani za različite oblasti prava da produbljuju svoja znanja i da kroz diskusiju sa ljudima iz prakse saznaju kako se teorija primenjuje u praksi.
Danas, kao jedno od najinteresantnijih pitanja kada je reč o krivično procesnom pravu, kako za opštu tako i za stručnu javnost jeste reforma krivičnog procesnog zakonodavstva. Ono što svakako predstavlja glavno obeležje procesa reforme krivičnog procesnog zakonodavstva, koji traje duže od deset godina, jeste napuštanje sudskog kao tradicionalnog koncepta istrage i prelazak na tužilačku istragu. Efikasnost istrage je jedno od ključnih pitanja, pošto je dobro poznato da je efikasno sprovedena istraga jedan od veoma bitnih faktora efikasnosti krivičnog postupka kao celine. Stoga je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe nakon nešto manje od dve godine primene novog Zakonika o krivičnom postupku odlučio da se na prvom forumu diskutuje upravo o ovoj temi. Forum je bio otvorenog tima i mogli su da prisustvuju svi zainteresovani. Takođe, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe je omogućio praćenje foruma i putem live stream - a na sajtu Fakulteta.
Na kraju foruma najavljen je i sledeći prolećni forum koji će se održati 28.05.2015. godine, a od septembra je planiran i ciklus jesenjih pravnih foruma na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com