Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Putovanje kroz prirodu u istoriju opštine Gornji Milanovac

Putovanje kroz prirodu u istoriju opštine Gornji Milanovac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

U vreme kada ceo svet traga za novim i netaknutim prirodnim, zelenim, ekološki zdravim i čistim turističkim destinacijama i proizvodima, Srbija ima veoma konkretnu i kvalitetnu ponudu oličenu u svojim selima i sve razvijenijem agrarnom turizmu.

Čitavu deceniju ovim pitanjem bavi se Udruženje preduzetnika u seoskom turizmu Srbije, koje okuplja veliki broj domaćinstava iz svih krajeva Srbije, u kojima se razvija seoski turizam, a najveći broj smešten je u opštini Gornji Milanovac, koja je član Udruženja od osnivanja.
Ova opština, prepoznatljiva kao Rudniko-takovski kraj prednjači po broju i kvalitetu kategorisanih domaćinstava. Smeštena u najlepšem delu Srbije, jugozapadnoj Šumadiji, na padinama planina Rudnik, Maljen, Suvobor i Vujan, nezaobilazna je turistička destinacija za ekskurzije, izletnike, planinare, lovce, avanturiste, porodice sa decom, omladinu, penzionere i mnoge duge ciljne grupe.
Pored domaćinstava, u ovom predelu u funkciji agro turizma, ili kako se ovde radije kaže, seoskog, izgrađeni su i čitavi etno kompleksi za odmor i rekreaciju. Svaki na svoj način poseban. Ipak, jedan se izdvaja po originalnim smeštajnim objektima, visokim standardima, kvalitetnim uslugama, sportskim terenima i bogatim sadržajima. To je TRC “Momčilo Čeković” u Koštunićima. Poseduje i sopstvenu fabriku bio hrane “Grab”, koja se po kvalitetu svrstava u sam vrh proizvođača.
U ovaj predeo izuzetnih pejzažnih vrednosti istorija je smestila brojne dogadjaje i ljude koji su obeležili čitave epohe i dali pečat stvaranju moderne srpske države.
U Takovu kod Gornjeg Milanovca, 23. aprila 2015. godine, svečano i dostojanstveno, obeležena su tri veoma značajna dogadjaja u jednom danu: Dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka, Dan vojske Republike Srbije i Dan opštine Gornji Milanovac. Bio je to razlog da ovaj kraj poseti nekoliko hiljada ljudi.
Hrabri i slavni preci ostavili su ovom kraju mnoga obeležja o kojima se u ovoj opštini s poštovanjem brine. Posetioci ovde mogu da saznaju sve o vremenu stvaranja moderne države Srbije.
Vredni preduzetnici i gostoljubivi domaćini učinili su ovaj kraj privlačnim u sva četiri godišnja doba. Nadaju se boljoj poseti i većoj popunjenosti postojećih kapaciteta, jednom rečju, u ovako lepom okruženju i sa ovako dobrim ljudima izvesna je svetlija budućnost.
Očekujemo vas da zajedno uživamo u ovoj jedinstvanoj pletenici prirode i istorije…
Detaljnije informacije na www.togm.org.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com