Mon10182021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Predrag Ejdus i Providenca otvorili jubilarno 60. Sterijino pozorje

Predrag Ejdus i Providenca otvorili jubilarno 60. Sterijino pozorje

  • PDF

Na otvaranju 60. Sterijinog pozorja, u svojoj Besedi, glumac, Predrag Ejdus, dvostruki dobitnik Sterijine nagrade 1991. i 1993. godine za ulogu Laze Dunđerskog u predstavi “Je li bilo kneževe večere?“, Vide Ognjenović (Narodno pozorište, Beograd) i Kir Janje, u istoimenoj predstvi Jovana Sterije Popovića (Narodno pozorište, Beograd), između ostalog je rekao:

- U atmosferi obesmišljene kulturne politike, Sterijino pozorje, kao jedna od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci. U prilog činjenici da se pozorišna tradicija kod nas ukorenila govori i to što ovaj festival traje 60 godina i promoviše Sterijino pozorje kao instituciju od izuzetnog kulturnog i društvenog značaja. Svi mi koji mu godinama prisustvujemo, osećamo neku čudnu groznicu iščekujući da počnu najuzbudljivije i najbolje predstave (nastale između dva Pozorja).
Čast da otvori jubilarno 60. Sterijino pozorje pripalo je predstavi “Providencija” Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina, Centra za kulturu Tivat (Crna Gora), za koju je selektorka ovogodišnjeg Pozorja, Marina Milivojević Mađarev rekla:
-Reč je o pravoj pozorišnoj studiji osećanja ljubavi koja pokazuje da je ljubav kompleksno osećanje koje ima svoje svetle, ali i tamne valere. U pozorišnom smislu Providenca je rađena u najboljem izdanju dramskog teatra – psihološki utemeljeni lokovi i suptilno vođena radnja.
Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo devet dana ispunjenih otkrivanjem, sanjanjem, istraživanjem, uvek iznova dokazujući da je pozorišna umetnosti, ako ne najvažniji, onda najprijemčljiviji produkt stvaralačkog uma
A sve je počelo 13. aprila 1956. godine u Novom Sadu, kada su održane prve pozorišne igre Steriji u čast. Povod je bio 150 godina od rođenja i 100 godišna od smrti Jovana Sterije Popovića, rodonačelnika naše dramaturgije.
Ovaj jubilarni festival biće prilika za podsećanje na bogatu prošlost Sterijinog pozorja, ali i ove, kao i prethodnih godina, središnje mesto pripadaće aktuelnim pozorišnim ostvarenjima.
Od 26. maja do 3.juna, Novi Sad će biti prestonica teatra. Publika će biti u prilici da pogleda 26 predstava, od toga devet u selekciji “Nacionalne drame i pozorišta”, tri u selekciji „Krugovi“. Novina na Pozorju je netakmičarska selekcija „Kako nas drugi vide“ u okviru koje će biti prikazane dve predstave. Osim predstava pozorišta iz Srbije publika će imati priliku da uživa i u kreacijama gostujućih teatara iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Japana, Velike Britanije, Rusije i Republike Srpske.
Na Sterijinom pozorju biće prikazano više od 20 pratećih programa, tribina, izložbi, promocija.
Direktor Sterijinog pozorja, dr Miroslav Radonjić, nije propustio priliku da naglasi da još uvek postoji svest o tome da je Sterijino pozorje važna kulturna institucija i festival i da su osnivač Pozorja, grad Novi Sad, kao i Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja, bezrezervno podržali 60. festival.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com