Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kanjiža, grad koji je okrenut reci

Kanjiža, grad koji je okrenut reci

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

U sred pitome Panonske nizije, na desnoj obali reke Tise smestio se gradić sa desetak hiljada stanovnika – Kanjiža.
Turstički razvoj grada započinje 1913. godine, kada je otvoren banjski centar koji se za jedan vek svog postojanja razvio u savremenu Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju poznatu po medicinskim tretmanima uspešno primenjivanim u lečenju zapaljenskog i degerenerativnog reumetizma (zglobne i vanzglobne forme), stanja nakon povrede na lokomotornom aparatu i kičmenom stubu i operativih zahvata na istim, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, kao i dečije rehabilitacije. Pored medicinske rehabilitacije, banja Kanjiža pruža hotelsko-ugostiteljske usluge, wellness i sportsko-rekreativne sadržaje.

U okviru banje nalazi se hotel “Aquamarin” sa 150 ležaja, i još toliko u starom delu banje. Tu su i hotel “Aqua Panon” kategorizovan je sa 4 zvezdice sa 35 smeštajnih jedinica, Garni hotel „Lupus“ sa tri zvezdice ukupnog kapaciteta 124 ležaja i Garni hotel „Art“, takođe sa tri zvezdice, sa 9 komfornih soba i 3 apartmana. Poseban doživljaj boravka u opštini Kanjiža pružaju njena sela, gde se gosti mogu susresti sa mađarskom tradicijom u Totovom Selu, ličkim nasleđem i odličnom rakijom braće Kravić u Velebitu, sa istorijom života na selu ili probati odličan kozji sir na Poljoprivrednom gazdinstvu Emila Kenjereša u Malim Pijacama…
Kanjiža neguje i salašarsko nasleđe, a najbolji reprezenti te vrste turizma su pecaroški raj na Tandari salašu kod Martonoša, kao i Turu salaš kod Horgoša.
Noviji arheološki nalazi o postojanju tragova ljudskih naseobina počev od bronzanog doba na priobalnom delu Kanjiže (danas: Ribarski trg), svedoče o tome da su ljudi živeći na teritoriji današnjeg grada, uvek bili okrenuti ka reci.
Na obali reke Tise danas se nalaze uređen štrand, igralište i bazen za decu, sportski tereni za odbojku, nožni tenis na pesku, badminton, izletište i kamp “Tiski cvet”, kategorizavan sa jednom zvezdicom, i mestom za 15 kamp kućica i 100 šatora.
Kanjiža je i mesto rečnog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske. Za te potrebe izgrađen je ponton, specifičan po tome, što se osim za potrebe carinske kontrole i granične policije, koristi i za pristan putničkih brodova. Za potrebe turista podignuta je drvena kućica – Info punkt, gde nautičari mogu da dođu do potrebnih informacija, brošura o Kanjiži, ali i da kupe neki suvenir.
Krekuška Robert (Krekuska Róbert), član Opštinskog veća zadužen za turizam, takođe naglašava okrenutost Kanjiže Tisi. Pre svega, tu je prelep Kej, dve izvrsne riblje čarde, a posebno je popularno kupalište – štrand sa malim bazenom sa termalnom vodom. Zahvaljujući uređenosti tog prostora i slobodnom korišćenju sadržaja, kanjiški štand sve više posećuju i mađarski turisti.
Opština Kanjiža je partner na Projektu „Uspostаvljаnje mаđаrsko-srpskih rečnih grаničnih prelаzа nа Tisi – br. HUSRB/1203/111/026“, koji se u okviru IPA prekogrаničnog progrаmа Mаđаrskа-Srbijа realizuje u pаrtnerstvu sа Pokrаjinskim sekretаrijаtom zа međuregionаlnu sаrаdnju i lokаlnu sаmouprаvu (Srbijа), DKMT Evroregionаlnom rаzvojnom аgencijom (Mаđаrskа), Direkcijom zа vodoprivredu Donjeg tokа Tise (Mаđаrskа) i Policijskom uprаvom Župаnije Čongrаd (Mаđаrskа).
- Ovim projektom predviđeno je da Kanjiža dobije tri nova pontona za putnička plovila. Dva manja će biti postavljena kod Izviđačkog kampa i niže, a jedan veliki na samom štrandu. Opština Kanjiža će takođe dobiti i tri čamca za potrebe opštine i granične policije – obavestio je Robert Krekuška i dodao da će na taj način carina i granična policija moći da ubrzaju postupak prelaska granice, a da će opština Kanjiža biti mesto gde će nautičari, vlasnici svih vrsta plovila, pa i kruzeri, bez problema pristajati – najavio je Krekuška.
Po njegovim rečima, sve ono što je izgrađeno na Dunavu, Tisi za sada nedostaje: pristani, čarde, mesta gde bi se nautičari snabdevali vodom, strujom, gorivom, i da je razlog za to što je Tisa do pre dve godine bila međudržavna reka. Dobivši status međunarodne reke, Tisa je spremna da odgovori svim izazovima sve popularnijeg nautičkog turizma, a Kanjiža je prva koja će planove, vezane za rečnu infrastrukturu i realizovati. Jer, osim što je banjski grad, Kanjiža je mesto u kome i te kako ima šta da se vidi i doživi, i za one koji dolaze u nju drumskim, ali i one koji dolaze rečnim putem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com