Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Loznica je grad u kojem se stalno nešto lepo dešava

Loznica je grad u kojem se stalno nešto lepo dešava

  • PDF

Loznica je grad u Podrinju, u podnožju planine Gučevo, raskošne prirode i poprište velikih istorijskih bitaka. To je grad u kojem su rođeni otac srpske geografije - Jovan Cvijić, slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser Miodrag Mića Popović, u Trišiću kraj Loznice, otac srpske pismenosti - Vuk Stefanović Karadžić.
U Loznici se održava najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji - Vukov sabor. Prvi Vukov sabor je održan 1933. godine, a zbog ratnih događanja preskočen je samo 1941. i 1944. godine, uvek u nedelju, uoči Male Gospojine (21. septembra)

Mr Danijela Milutinović iz Gradske uprave Loznica, Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, kaže da se Loznica slobodno može nazvati gradom manifestacija, prvenstveno kulturnih.
Osim Vukovog sabora, Đački Vukov sabor je obeležen 20. maja (ove godine po 44. put).
Centar za kulturu KUD „Vuk Karadžić“ ima filmsku sekciju, u okviru koje se održava festival amaterskog filma (10. put), pozorište - Festival glumačkih ostvarenja, sekcija guslara i Guslarsko saborsko poselo, tradicionalno takmičenje guslara, sekcija recitatora, književna manifestacija Mladi Vukovi lastara...
Manifestacije vezane za istorijske događaje između ostalih su: Boj na Čokešini, Cerska i Gučevska bitka, obeležavanje streljanje u Dragincu 14. oktobra 1941. godine.
Prateći neke savremene trendove u ovom gradu se organizuju i razni sportsko-rekreativni događaji, sa akcentom na adrenalinski turizam. Vezano za reku Drinu, Lozničani su osmislili svoju Drinsku regatu, lagan rekreativni spust od Malog Zvornika do „Žićine plaže“ u Banji Koviljači u dužini od 25 km, prve nedelje avgusta.
Kalendar manifestacija lozničkog kraja upotpunjuju džipijada, motorijada, biciklijada pod nazivom „Pokreni točak zdravlja“, zatim manifestacije vezane i za gastronomiju (pitijada, gurmanijada, pekmezijada itd.), stare zanate, rukotvorine.
- Loznica živi tokom cele godine i što se tiče organizovanih dešavanja i što se tiče same turističke ponude. Kraj je rado posećen i u vreme đačkih ekskurzija, pretežno Tršić i Tekeriš. U letnjem periodu svakako treba pomenuti aktivnosti na reci Drini, Gučevu... Banja Koviljača, aktivna tokom cele godine, pored zdravstvenog programa u okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju pruža i preventivni wellness program, brojne organizovane izlete i svakom gostu ili turističkoj grupi uvek se priredi izlet iznenađenje kako bi uz stručnog vodiča, gost što bolje upoznao ovaj lep kraj.
Loznica ima šta da pokaže i ponudi turistima, a Lozničani su ponosni na to šta imaju.
U Loznici se svaki dan nešto dešava. U Centru za kulturu dešavanja su intenzivna od Jovandana do Mitrovdana: Svet žena, Mićini i Verini dani, Cvijićevi dani, Likovna kolonija, već pomenuti Đački i Vukov sabor... Ništa manje intenzivna nisu događanja u organizaciji grada i Turističke organizacije grada Loznica: Međunarodni folklorni festival „Evropa igra“, festival pčelara, Sajam rukotvorina, takmičenja u pitama dešavaju se u jeku turističke sezone, za vreme letnjih meseci - kaže mr Danijela Milutinović i dodaje:
- Da smo dobri domaćini najplastičnije govori primer džipijade u kojoj učestvuju visokokomercijalni gosti koji za svoj novac mogu da izaberu bilo koju atraktivnu destinaciju. Ukoliko se Loznica ne potvrdi kao dovoljno dobra, oni mogu da izaberu neko drugo mesto, a po deseti put biraju upravo Loznicu. Tereni, aktivnost stanovništva i priroda su ti koji zadovoljavaju kriterijume i za takmičarski deo, za „soft“ i „hard“ vožnje, i na ime ličnih preporuke ova manifestacija raste. Poslednjih godina su i druge manifestacije udružile KUD „Vuk Karadžić“, grad, TOG Loznice i ostale subjekte u njihovoj zajedničkoj organizaciji i zajedničkom forsiranju turističkih proizvoda, što se odrazilo na sve veći broj gostiju i druženje. Jer, ni jedan subjekat, bez obzira na kvalitet ponude, ne može sam. Pored organizatora manifestacija, nužno je uključiti i grad Loznicu, Banju Koviljaču i kompletan društveni, privredni i privatni sektor, da kao dobri domaćini napravimo atmosfera dobrodošlice svima koji dolaze da se lepo provedu, i da su na kraju zadovoljni što su potrošili novac na pravi način - zaključila je mr Danijela Milutinović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com