Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dragan Đolović: Čačak je grad kulture i dobrog ukusa

Dragan Đolović: Čačak je grad kulture i dobrog ukusa

  • PDF

Čačak, grad na obalama Zapadne Morave okružen planinama Ovačar i Kablar, Vujan i Bukovik, Jelica, duge i bogate istorije, sve više postaje grad manifestacija. Ove godine od 100 događanja na teritoriji opštine Turistička organizacija Čačak je u svoj kalendar uvrstila 60.

Na ovogodišnjem Susretu organizatora manifestacija “Radionica ikonopisa i kaligrafije u Srpskoj Svetoj Gori” dobila je Turističku slagalicu kao najbolja nova manifestacija.
Dragan Đolović, rukovodilac službe za unapređenje i razvoj turizma u Turističkoj organizaciji Čačka, predstavljajući manifestacije Čačka istakao je da grad organizuje niz ozbiljnih manifestacije šireg karaktera.
Tu je pre svega „Disovo proleće“, ove godine 52. po redu, posvećeno velikom pesniku Vladislavu Petkoviću Disu, zavičajnom pesniku rođenom u Zablaću kod Čačka. Kroz ovu pesničku manifesaciju prošli su svi najznačajniji pesnici sa područja bivše SFRJ, kasnije Srbije. Nju prati niz drugih manifestacija pesničkog, književnog i likovnog karaktera, ali i naučni skupovi, objavljivanje knjiga, dodela nagrade „Mladi Dis“ - za najbolji rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, i nagrada za esej o Disu u koje su uključeni osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti.
Ove godine je i 100 godina od smrti začetnice srpske moderne, Nadežde Petrović, rođene u Čačku, velike dobrotvorke, učesnice Balkanskih ratova i Velikog rata. U Čačku se organizuje bijenalna likovna manifestacija Memorijal Nadežde Petrović, koja okuplja sve najznačajnije u savremenom likovnom stvaralaštvu. Galerija koja nosi ime Nadežde Petrović svake neparne godine organizuje pozivnu izložbu za najznačajnije mlade umetnike u Srbiji i okruženju.
Ove godine u Čačku se obeležava i 200 godina Boja na Ljubiću (1815.), najznačajnijoj i odlučujućoj bici u Drugom srpskom ustanku u kojoj je poginuo čuveni tobdžija Tanasko Rajić. Spomen kompleks Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću svojim sadržajima, manastiri Ovčarsko-kablarske klisure i drugo, daje povod da veliki broj ekskurzija i poklonika istorijskih putovanja posete Čačak.
U Čačku se organizuje Međunarodni festival animacije ANIMANIMA, „Dani fotografije u Srbiji“, koji okupljaju predstavnike umetničke, autorske, novinarske fotografije i nastavak su tradicije započete u vreme bivše Jugoslavije.
Biblioteka – otvorena knjiga Balkana je likovna izložba koja okuplja savremene stvaraoce sa područja Balkana, ali i gostujuće umetnike iz Evrope i sveta, a nastala je zahvaljujući čačanskom slikaru Božidaru Plaziniću, koji je u vreme sankcija u našoj zemlji pozvao svoje kolege, slikare iz okruženja, i napravio izložbu u saradnji sa Galerijom u SKC Skenderija iz Sarajeva. Od tada je izložba bijenalna i održava se u Čačku i Sarajevu, uvek sa drugom temom.
Od sportskih manifestacija jedna od najstarijih je Zlatni pojas Čačka, koja je bila vrlo značajna i u bivšoj SFRJ. U zajednici sa Balkanskim karate savezom organizuje niz sadržaja i okuplja nekoliko desetina takmičara.
Ilindanski plivački maraton u prelepoj prirodi Ovčarsko-kablarske klisure i Zapadne Morave, poseban je po trci zadovoljstva na 500 metara, u kojoj učestvuju, rekreativnci, deca i stariji, i trci na 2.100 metara za aktivne plivače.
Najmasovnija manifestacija je Kupusijada u Mrčajevcima, koja okupi 100 hiljada posetilaca, a najmasovnija je i po broju učesnika jer se u okviru nje odvija i kulturno-umetnički maraton sa 1.000 učesnika izvornih, pevačkih i igračkih grupa, KUD-ova, estradnih zvezda…
- Po sadržajaju izdvojio bih Sabor frulaša Srbije, u Prislonici pod Vujnom, nedaleko od Čačka, koji ima i predsaborske aktivnosti, školu frule, rezbarsku koloniju, vajarsku koloniju, prikaz drugih vidova izvornog narodnog stavaralašta, promocije novih knjiga, rukotvorina i starih zanata, organizovane razgovore o seoskom turizmu. Takođe, Sabor čuva etno-muzikološke zapise svih frulaša, učesnika. U okviru njega izdaje se list „Frula“. Svake godine izvodi se mono ili duo drama o značajnim događajima i ličnostima iz naše istorije. Tako su kroz Prislonicu prošli Ljuba Tadić, Petar Kralj, od starijih, Sonja Jauković, Nebojša Kundačina od mlađih, i mnogi drugi. Kulturnim sadržajima vezanim za narodnu muziku i zabavni deo nastojimo da obezbedimo interesantne sadržaje u skladu sa tradicijom i primereno priredbi, pokušavajući da se udaljimo od estrade i lošeg ukusa u svakom smislu - objasnio je gospodin Dragan Đolović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com