Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Marko Carić: Povezujemo naše studente sa mladima iz celog cveta

Dr Marko Carić: Povezujemo naše studente sa mladima iz celog cveta

  • PDF

Dr Marko Carić, dekan i redovni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, Privredne akademije u Novom Sadu, jedan je od domaćina pri poseti meksičkog ambasadora u Srbiji, njegove ekselencije José Evaristo Ramón Xilotl Ramíreza, koji je u sredu, 10. juna, pred punim amfiteatrom Univerziteta Privredna akademija Novi Sad održao predavanje na temu "Uvod u odnose Srbije i Meksika.

Povod za gostovanje uvaženog gosta, između ostalog, bio je i početak realizacije projekta međunarodne razmene - International Summer School, u okviru koje će u toku pet nedelja (tokom juna i prve polovine jula) studenti iz Meksika pohađati kurseve na Fakultetu za ekonomiju iinženjerski menadžment. Planira se da se dalji tok ove saradnje razvija u pravcu obostrane razmene studenata, profesora, naučnih radova, zajedničke edicije i slične aktivnosti. Dr Marko Carić objašnjava:
- Cilj ovog projekta je, između ostalog, da naš fakultet i Srbiju predstavimo svetu, i da studenti kroz naš sistem obrazovanja upoznaju Srbiju, ali i da naši studenti imaju mogućnost da upoznaju druge kulture, takođe kroz obrazovanje. Umrežavamo i uvezujemo mlade ljude širom sveta, širimo znanje, obrazovanje, druženje, pozitivnu energiju.
Kroz ove kontakte studenti će napraviti linkove za ceo život. U određenom momentu moći će da se pozovu na njih, da sarađuju, napreduju, razvijaju nove porograme itd., a mi želimo da omogućimo povezivanje naših studenata na nivou naše zemlje, a onda i stranih zemalja. Da steknu širinu, posle čega će lakše moći da se odluče čime žele da se bave, šta da rade u profesionalnom životu.
Razvili smo diplomatsku mrežu naših kontakata i sada je maksimalno ekspoatišemo. U skladu sa tim trudimo se da našim studentima pružimo mogućnost da čuju predavanja uvaženih ličnosti, ambasadora, da im približe određenu problematiku u domenu svog delovanja. U isto vreme studenti imaju prilike da im postave pitanja, da zadovlje svoju radoznalost, želju sa znanjem na temu koja je aktuelna.
Uz pomoć tih i takvih kontakata sklapamo međunarodne ugovore o saradnji i pružamo mogućnost našim studentima da idu na kurseve, nastave školovanje u inostranstvu, a takođe i primamo strane studente. Ambasadori njihovih i naših država su glavna spona, ključni faktor u tom povezivanju.
Da li te naše aktivnosti utiču na intenzivniji priliv studenata na naš Univerzitet? Nadam se da utiču. Na studentima je da prepoznaju dimenziju i naš trud u kontekstu međunarodnih kontakata i da pronađu svoje mesto. Na njima je odluka da li im je važniji kontakt (strani-domaći), nauka (teorija-praksa) ili nešto treće. Važno je da imaju bogat spektar interesovanja, a mi se trudimo da u tom spektru igramo aktivnu ulogu, da im sve prezentujemo, da smo svugde prisutni, a oni onda sami odluče u kojoj sferi će se dalje razvijati. Mišljenja smo da svet nije toliko veliki kao što na prvi pogled izgleda, da je sve pristupačno i dostupno. Samo treba imati neka saznanja o tome, volje, kuraži, ne bojati se izazova, kao što je npr. učenje i rad na stranom jeziku. Sve je to danas normalno i mladi moraju da se uključuju u globalne tokove.
Planiramo da sve više razvijamo našu saradnju sa svetom. To je jedan benefit studiranja i privilegija Privredne akademije. Ali ja bih preporučio svim fakultetima da se time bave. Nisam ja za to da samo mi to treba da radimo i da se na neki način izdvajamo od ostalih.
Treba raditi brže, operativnije, svako na svoj način. Neko postiže više, neko manje. Kao i u sportu, svako ima svoje mogućnosti, talenat, sate treninga, i svoj tim. Tim je u tome najbitniji.
Iz iskustva, pre svega sa univerziteta drugih zemalja, znam da su studentski kontakti u budućnosti najznačajniji poslovni i politički konktakti i mi nastojimo da ih što više razvijamo
– zaključio je prof. dr Marko Carić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com