Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dragocena iskustva studenata Poljoprivrednog fakulteta sa Oglednog dobra na Rimskim Šančevima

Dragocena iskustva studenata Poljoprivrednog fakulteta sa Oglednog dobra na Rimskim Šančevima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

U okviru projektа "PODIZANJE OGLEDA INTENZIVNOG GAJENJA POLJOPRIVREDNIH KULTURA", koji Pokrаjinski sekretаrijаt zа poljoprivredu, vodoprivredu i šumаrstvo sprovodi u saradnji sa Departmanom zа voćаrstvo, vinogrаdаrstvo, hortikulturu i pejzаžnu аrhitekturu Poljoprivrednog fаkultetа Univerzitetа u Novom Sаdu, uz saradnju sa Društvom voćаrа Vojvodine, za predstavnike medija je 19. juna, na Oglednom dobru za voćarstvo u Rimskim Šančevima, organizovan je Dan trešnje.

Bila je to prilika da se, osim o trešnji, reč dve progovori sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Milanom Popovićem o pravcu fakulteta kada je reč o voćarstvu. Dekan je je tom prilikom za portal TOPSRBIJA.COM izjavio da je Departaman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu jedan od Departmana koji izuzetno dobro organizuje svoj naučno-istaživački rad, i da je ovo ogledno dobro jedan pozitivan primer za to.
- Na ovom oglednom dobru, na prostoru od oko 10 ha organizuju se istraživanja na različitim nivoima, sa različitim voćarskim kulturama, na projektima koji su i međunarodnog karaktera. Ovo je mesto gde možemo pokazati, ko god da nam dođe iz sveta, da u oblasti voćarstva, ni po znanju, ni po tehnologijama ne zaostajemo za najrazvijenijim regionima u Evropi. Zbog toga imamo priliku da sa njima i sarađujemo, da imamo zajedničke projekte i to otvara šansu za mlade ljude, studente da kroz naučno-istraživački rad na tim projektima jedan deo svojih studija provedu u institutima i institucijama van zemlje, da se od tamo sa novim znanjima vrate i ono što tamo nauče zajedno sa profesorima i saradnicima ovog Departmana i fakulteta u celosti osmisle i implementiraju na našim poljoprivrednim dobrima.
Međutim, fakultet ima i misiju da znanja i iskustva stečena na ovaj način približi i proizvođačima, poljoprivrednicima. Sve najnovije tehnologije kojima se ovlada na ovim oglednim parcelama, mogu da upoznaju svi oni koji žele u budućnosti da se bave voćarstvom ili nekom drugom granom poljopriverde, na svojim imanjima, gazdinstvima i porodičnim preduzećima, i da u tome vide budućnost svoje porodice i obezbede egzisteciju – naglasio je dekan.
Program razvoja vingoradarstva i voćarstva u Srbiji je u zamahu. Poslednjih desetak godina, posebno u voćarskoj proizvodnji podižu se novi zasadi, tako da će Srbija sa takvim potencijalima i zacrtanim ciljevima, po mišljenju dr. Popovića, biti jedna od zapaženijih regija u voćarskoj proizvodnji, tik uz tradiconalne mediteranske zemalje, kao što su Španija, Portuglija, Francuska itd. Naš sagovornik tvrdi da Srbija ima dobru priliku da se približi njima i bude jedna od prepoznatih u voćarskoj proizvodnji u Evropi.
Ono što čini finale čitavog programa i saradnje je da se svi ovi projekti valorizuju i završe sa zajedničkim studijskim programima sa italijanskim partnerima, na kojima će se edukovati generacije i generacije studenata koje će imati prilike da ponesu diplome dva fakultetea, dva univerziteta, dve zemlje što svakako daje poseban kvalitet ne samo nosiocima tih diploma, već pre svega znanju koje će stajati iza toga. To će sigurno dati mnogo veće mogućnosti da mladi ljudi u startu sagledaju nove trendove i prednosti uzgoja pojedinih biljnih vrsta i vinove loze.
-Sve što se radi danas je nekakva budućnost. Mladi su budućnost i znanje koje ponesu danas biće znanje za budućnost, naravno uz svakodnevnu edukaciju i obrazovanje, jer nove tehnologije i nove informacije pristižu i celoživotno učenje je ono što predstoji svima ako hoće da budu sa svojim znanjima ravni kolega iz Evrope i sveta - zaključio je prof. dr Milan Popović.
Da je moto ovog Departmana "u korak sa Evropom" dokaz su i nove mašine koje će pomoći u obradi ovih kultura. Fakultet ulaže ogromna sredstava u savremene mašine koje su neophodne i u voćarskoj proizvodnji, kako bi studenti kroz primenu i upotrebu savremenih tehnika mogli da sve ono što kroz teoriju nauče, primene u praksi, i koliko sutra te tehnologije primene na svojim gazdinstvima. A upravo je to i cilj, da sva nova znanja stečena kroz edukacije na Poljoprivrednom fakultetu mogu istoga dana da se primene u praksi, bilo u nekim kompanijama ili na sopstvenim gazdinstvima.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com