Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Učesnici likovne kolonije Ljubav i razumevanje posetili Univerzitet u Novom Sadu

Učesnici likovne kolonije Ljubav i razumevanje posetili Univerzitet u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Učesnici devete Međunarodne likovne kolonije „Ljubav i razumevanje“, selektora Branislava Boškovića, koja je svečano otvorena 1. jula 2015. godine, u letnjoj bašti restorana „Žar Mance“, posetili su u petak, 3. jula, 2015. godine, Univerzitet u Novom Sadu. Delegaciju su ispred Univerziteta primili prof. dr Radovan Pejanović, v. d. rektora Univerziteta u Novom Sadu i mr Zoran Krajišnik, dekan Akademije umetnosti.

Posle kratkog predstavljanja Univerziteta u Novom Sadu kao i Akademije umetnosti, gospođa Snežana Milošević, organizator likovne kolonije, predstavila je sve učesnike kolonije. Učesnici iz Izraela i Litvanije pozvali su Univerzitet u Novom Sadu i posebno Akademiju umetnosti da rade na razvijanju saradnje koja bi se ogledala u zajedničkim projektima i razmenama studenata.
- Ono zbog čega sam danas ovde je kultura, jer bez nje nema života, jer je ona temelj svega. Ova kolonija se zove "Međunarodna ljubav i razumevanje". Ovde su prisutni umetnici iz Rusije, Belorusije, Nemačke, Holandije, Izraela, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, sa Srbijom ukupno iz 12 zemalja. Danas smo posetili PMF jer nam je svima u interesu da svi projekti prođu. Znamo da ako Evropa ne stoji iza mnogih projekata, projekata nema i znamo da Evropa daje dosta sredstava baš za kulturu. Zato nismo slučajno u Novom Sadu, jer smatramo da je Novi Sad jedan kulturni grad, i zato smo danas ovde.
Za mene lično je veliko veliko priznanje što se na koloniji okupilo toliko eminentnih slikara, ali ja ne bih bila Sneža kada bih imala dvoje-troje ljudi. Ja sam ja kada je oko mene stotine ljudi, jer pre svega volim ljude, životinje, umetnost i mislim da je ovozemaljski voleti ljude. Ova svojevrsna promocija umetnosti je i svojevrsna promocija naše zemlje, jer svi ovde prisutni, puni su lepih impresija o Srbiji. Moja familija živi u Evropi, i ja sam jedina koja živi u Srbiji sa svojom porodicom. I ja toliko volim svoju zemlju i toliko imam želju da Srbija dođe u neki prvi plan, da je to moja vizija, misija i moj cilj. Verovatno je Svevišnji meni dao taj zadatak. Na Univerzitetu smo imali odličan prijem, dekan je izrazio želju da ovde organizujemo jednu međunarodnu izložbu. Mi ćemo to ispoštovati. Prikazaćemo Novosadskoj publici ono najbolje iz sveta slikarstva, jer ova publika to zaslužuje, jer ona poznaje i zaslužuje umetnost – izjavila je Snežana Milošević i dodala da različitot spaja, i da mi, sve dok ne pobedimo sujetu, nećemo moći da idemo dalje. Upravo nam ove kolonije i pokazuju koliko moramo da učimo, radimo, jednostavno da razmenjujemo iskustva. Dugo smo bili začaureni, tako da nismo imali uvid u neke stvari, ali Bog je dobar i pružio nam je šansu.
Prof. dr Radovan Pejanović, v. d. rektora Univerziteta u Novom Sadu pozvao je prisutne da u prostorijama Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu organizuju izložbu radova sa devete Međunarodne likovne kolonije „Ljubav i razumevanje“, koja je još uvek u toku, i naglasio da je ova visokoškolska institucija uvek do sada, a i ubuduće će, podržavati umetnost i kulturu.
-Mi na Univerzitetu posebnu pažnju dajemo kuluturi i trudimo se da mladim ljudima ulijemo taj kulturološki aspekt i da im predočimo značaj kuluturnog obrazovanja. Danas je tzv. kulturni kapital veoma značajan za razvoj našeg društva, nekada mnogo važniji od finansijskog kapitala. Ako želimo da se približimo Evropi mi moramo negovati i razvijati kulturu kako nacionalnu, tako i sve druge oblike kultura. U tom sklopu nama je dobrodošla i ova i sve slične posete. S druge strane Prirodno matematički fakultet je učesnik u tom projektu zajedno sa Gradom, da Novi Sad postane Prestonica evropske kulture, što ovaj stari grad zaslužuje. Novi Sad je nekada bio jedan od viđenijih gradova i u Austrougarskoj i drugim državama koje su se na ovim prostorima smenjivale, tako da on poseduje posebnu multikulturalnost, u njemu živi 26 nacionalnih grupa što je nama veoma značajno i u tom smislu ovakve i slične projekte podržavamo – naglasio je prof. dr Radovan Pejanović..
Na kraju događaja, prof. dr Radovanu Pejanoviću, v. d. rektoru Univerziteta i mr Zoranu Krajišniku, dekanu Akademije umetnosti, gosti su uručili dve slike, radove sa ovogodišnje kolonije.
Kolonija okuplja 30 umetnika iz Srbije, kao i gostujućih stvaralaca iz inostranstva (Rusija, Belorusija, Holandija, Litvanija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina).
Za vreme trajanja kolonije biće organizovane posete kulturnim znamenitostima Novog Sada i susreti slikara sa predstavnicima kulture, obrazovanja i medija. Ovaj kulturni i društveni događaj, afirmiše likovno stvaralaštvo u Novom Sadu kao gradu kulture i budućoj „Evropskoj prestonici kulture“.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com