Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Održana treća FORA, omladinci dobili karte za EXIT

Održana treća FORA, omladinci dobili karte za EXIT

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

- Sve je sklono promenama. Svaka godina se razlikuje od druge: jedna je kišna, jedna sunčana, po svojim karakteristikama posebna u odnosu na prethodnu, i ko živi hiljadu godina ne bi našao da se i jedna ponavlja. Jedino se ponavlja sađenje Futoškog kupusa, a to je proizvelo Futošku omladinsku radnu akciju- popularnu FORA-u - kaže Goran Puača, predsednik Udruženja Futoški slatki i Futoški kiseli kupus.

Gospodin Puača ističe da mu je čast što se na akciju od objave kviz pitanja na Facebook stranici Fora-Futoška ora, za samo minut i po odazvalo bezmalo 200 mladih ljudi. Prvih 100 dobitnika, plus 10 rezervnih ukoliko se neko od prvih 100 ne pojavi. Svi oni došli su na druženje i radnu akciju, koje je Udruženje Futoški kupus organizovalo na parceli veličine jednog hektara u futoškom ataru, i uz jednu pauzu, zasadili strukove Futoškog kupusa za oko sat vremena. Ono što je gospodin Puača posebno istakao bilo je prisustvo mladih ne samo iz Futoga i Novog Sada, već iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, što je siguran pokazatelj da se FORA širi. Ove godine parcelu za radnu akciju obezbedilo je Udruženje Futoški kupus, pokušavajući na taj način da podigne nivo svega onoga što radi. Ono će pratiti rast i razvoj sadica na parceli i sa dvadesetoro dece iz Futoga po potrebi dolaziti, obaljati radove plevljenja, okopavanja i sl., na kraju obaviti seču glavica i organizovati njihovu dalju distribuciju. Kao svako ozbiljno, društveno odgovorno Udruženje, i ovo podrazumeva humanitarne akcije. Osim što su Foraši dobili kartu za prvi dan EXIT festivala, njihov trud - zrele glavice Futoškog kupusa obradovaće mnoge. U oktobru će se uključiti školska i predškolska deca, i kupus koji nastaje na ovoj parceli poslužiće im kao materijal za pravljenje nekih maštovitih kreacija, u zavistnosti od zadate teme. Mini kupusijada će se održati dan pre čuvene Kupusijade (ove godine 31. oktobra), na kojoj će biti izloženi radovi koje deca naprave, i na aukciji prodavani. U centru Futoga, kao i ranijih godina biće postavljena prikolica puna glavica Futoškog kupusa sa ove parcele, i sa još jedne koju Udruženje samo priprema, i daje u humanitarne svrhe. Prikupljena sredstva biće uložena u akciju za "Lakše đačke torbe" i kupovinu školskih ormarića.
Dosadašnji pozitivni rezultati ohrabrili su članove Udruženja koji će nastaviti ovu akciju, dok se ormarićima ne opreme sve škole u Futogu, a kasnije i u Novom Sadu i u drugim mestima. Za drugi deo humanitarne akcije zaduženi su EXIT fondacija i Crveni krst, koji su prošle godine deset tona kupusa donirali ugroženima u Obrenovcu, a ove godine takođe kupus će doći do onih kojima je ta pomoć dobrodošla. Dobra organizacija i zadovoljstvo sto mladih ljudi proizvod je rada tokom cele godine. - Jedna FORA se priprema od trenutka kada se završi prethodna. Treba misliti i na parcelu, rasadni materijal, sve treba pripremiti i predvideti. Do sada je sve teklo po planu, o čemu rečito govori sve veći broj zainteresovanih omladinaca. U kampanju FORA 2015, ove godine uključili su se i RTS, RTV, i druge medijske kuće i doprinele popularizaciji ovog lepo zamišljenog događaja.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com