Wed08172022

Poslednja izmena:07:35:00 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Obeleženo 200 godina od Boja na Dublju

Obeleženo 200 godina od Boja na Dublju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Uz najviše državne počasti u porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju, u nedelju,
26. jula 2015. godine, održana je centralna proslava – obeležavanje 200 godina od „Boja na Dublju“. Organizatori manifestacije su bili Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Opština Bogatić, Kulturno-obrazovni centar Bogatić, Crkvena opština Dublje, Mesna zajednica Dublje i Turistička organizacija opštine Bogatić.

Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je vladika šabački Lavrentije sa svojim sveštenstvom. Službu je pratio hor dirigenta Branka Đurkovića. Njegovo preosveštenstvo vladika Lavrentije uručio je gramate institucijama i pojedincima zaslužnim za organizaciju manifestacije.
Pre svečanog polaganja venaca, osvećeno je spomen obeležje posvećeno izginulim ratnicima i održan parastos.
Uz intoniranje državne himne, vence su položili predstavnici lokalne samouprave u Bogatiću, Mesne zajednice Dublje, predstavnici Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i drugih udruženja, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, kao i predstavnici susednih gradova i opština.
Vence u spomen-kosturnici u kojoj se nalaze posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika iz Prvog svetskog rata, položili su vojni atašei i generali Republike Češke i predstavnici Vlade i Vojske Srbije.
Održana je i svečana akademija – umetnički program muzičko scenskog prikaza posvećenog “Boju na Dublju”. Učešče su uzeli glumci pozorišta iz Bogatića, Prnjavora i Šapca, plesna grupa FA Đido iz Bogatića uz muziku Gorana Ljubanića, mešoviti hor „Mačvanski“ pod rukovodstvom Ivana Radovanovića. Specijalnu koreografiju pripremila je Kristina Pajkić, a kompletan program režirao je IvanTomašević-Žuća, prvak Šabačkog pozorišta.
Istog dana, d 19. 30 sati, u sklopu Manifestacije, održan je Hajdučki višeboj, nadmetanje za izbor „Vojvode Dubljanskog“. Pobedu je odneo Aleksandar Kraišnik, a kao nagraduje dobio oficirsku sablju.
Za dobar kulturno-umetnički program zaslužan je FA “Đido” a u specijalnom delu Kulturno-umetničkog programa nastupila je solistkinja Danka Stojiljković i Narodni orkestar RTV-e.
Boj nа Dublju je bilа velikа bitkа između srpskih ustаnikа i turske vojske, kojа se odigrаlа u mаčvаnskom selu Dublje, 14/26 julа 1815. godine. U bici su život izgubile srpske vojvode Milić Drinčić i Simа Nenаdović, аli su Turcimа nаneti veliki gubici. Ustаnici knezа Milošа zаustаvili su turske trupe iz Bosne i zаrobili Ibrаhim-pаšu Nikšićkog. Bitkom nа Dublju je zаvršen oružаni deo Drugog srpskog ustаnkа.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com