Mon11292021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Veterani AKUD Sonja Marinković prikazali kulturno nasleđe Srbije u Istanbulu

Veterani AKUD Sonja Marinković prikazali kulturno nasleđe Srbije u Istanbulu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Ovog leta istaknuta sekcija AKUD-a „Sonja Marinković“, Veteranski folklorni ansambl, učestvovao je na festivalu „EURASIA“ - međunarodnom festivalu folklora koji je po XVI put održan u Istanbulu. Svojim koreografskim interpretacijama narodnog nasleđa naše zemlje uveličali su ovu tradicionalnu manifestaciju u organizaciji HARMAN FOLK-a iz Turske.

Festivalski program je održan u Azijskom delu Istanbula, Kadikoj-u, revijalnog je karaktera i u okviru festivalskih dana održana su dva svečana koncerta. Veteranski ansambl AKUD-a kao predstavnik Srbije rame uz rame sa svojim kolegama, horom iz Pančeva, imao je tu čast da nastupi sa ansamblima iz drugih zemalja sveta, a to su: Nemačka, Litvanija, Letonija, Estonija, Rumunija i Palestina.
Veteranski ansambl u kontinuitetu radi od 1992. godine, trenutno broji 30 igrača i 4 člana orkestra koji redovno prate ansambl i na probama i nastupima zajedno sa Velikim narodnim orekstrom AKUD-a Sonja Marinković. Među članovima Veterana su igrači koji su doneli najveća svetska priznanja AKUD-u u domenu folklora i učestvovali na brojnim festivalima širom zemlje i sveta. Izdvajaju se po tome što i dalje dobijaju pozive i putuju svake godine na festivale van granica naše zemlje i mogu se pohvaliti uspešnim i zapaženim nastupima.
Utisci sa ovogodišnjeg festivala EURASIA su pizitivni. Igrači ansambla zajedno sa umetničkim rukovodiocem Milenom Juricin ističu da je organizator srdačno primio ansambl i na pravi način im omogućio da prikažu kulturno nasleđe Srbije, a i da se upoznaju sa velikom Turskom metropolom. Istanbul je grad koji nudi mnogo svim njegovim posetiocima, tako je i ansambl imao zaodovljstvo da doživi posebnu atmosferu i neponovljiv doživljaj života i kulture starog i novog Istanbula.
Domaćini su veoma zadovoljni nastupima AKUD-a i ističu da su posebno zapažena bila izvođenja Vranjskog polja, kao i naše Bunejvačke igre iz kulturnog nasljeđa AP Vojvodine koje su organizatori festivala imali priliku po prvi put da dožive na sceni amfiteatra zajedno sa mnogobrojnom publikom koja je svojim aplauzima nagradila Veterane. Ovaj uspeh je doneo ansamblu pozive za učešće na još dva festivala u organizaciji HARMAN FOLK-a, koji se održavaju tokom 2016. godine u Turskoj.

Aleksandra Stajić,
organizator kulturnih manifestacija AKUD "Sonja Marinković"

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com