Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Matija Kovač: Gospojinski poljofest je doprinos razvoju poljoprivede i edukaciji poljoprivrednika

Matija Kovač: Gospojinski poljofest je doprinos razvoju poljoprivede i edukaciji poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Novi Bečej je od 28. do 30. avgusta, u okviru Gospojine 2015., bio centar poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji. Opština Novi Bečej, u ulozi organizatora trećeg Gospojinskog poljofesta, otpočela je sa ovom manifestacijom privrednog karaktera sa namerom da poljoprivrednicima dovede najrelevantnije predstavnike poljoprivredne scene Srbije. Akcenat Poljofesta stavljen je na edukaciju, i s tim u vezi organizovani su susreti poljoprivrednika i stručnjaka u panel diskusijama. Poljofest je oplemenjen i zanimljivim SPIT-ovima u kojim su predstavljene poljoprivredne mašine u radu. Novina ove godine predstavlja Ulica vojvođanskih salaša.

 U ime domaćina, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, gospodin Matija Kovač, posebno se zahvalio visokim predstavnicima državnih institucija koji već treću godinu pomažu i prate viziju i želju domaćina da Gospojinski poljofest postane druga najvažnija poljoprivrdna manifestacija u Republici Srbiji. Zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstvu za poljoprivredu i zaštite životne sredine Republike Srbije, svim izlagačima koji su u ovoj izuzetno opterećenoj godini za agarar našli načina i smogli snage da dođu i da ispoštuju ovu manifestaciju i poljoprivredne proizvođače ovog kraja. Zahvalio se i timu opštine Novi Bečej koji je prethodnih meseci marljivo radio na pripremi trećeg Poljofesta čijim izgledom i sadržajem svi mogu da budu zadovoljni. - S obzirom da je ovo tek treći Poljofest u Novom Bečeju izuzetno smo zadovoljni odzivom što izlagača, što posetilaca. Naša ideja i želja pre tri godine bila je da popunimo vakum koji nastaje nakon održavanja majskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, jer do kraja godine, u Vojvodini nema ovakvih manifestacija. Rešili smo da to uradimo upravo u središtu Vojvodine, u Novom Bečeju. Verujem da smo stigli do tog cilja, uspeli smo da okupimo 40 izlagača, i da iza Novosadskog sajma imamo najposećeniju manifestaciju poljoprivednog karaktera. Ono što nas raduje su komentari izlagača i posetilaca da je ovo korisno, i sa perspektivom da se u narednim godinama sve više širi. Svake godine se trudimo da Poljofest oplemenimo novim sadržajima. Ove godine svakodnevno se odvijaju paneli, a učesnici su bili: Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivedu, Nenad Katanić, pomoćnik ministra za poljoprivedu, Dragan Mirković, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Slobodan Teofanov, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, prof. dr Žarko Ilin i doc dr Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu, Đorđe Mišković, generalni sekretar Udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije, Đula Madaras, direktor “Carske bašte” Mužlja, i dr. Trudimo se da svake godine organizujemo i neki SPIT, da ljudi imaju mogućnosti da isporobaju izloženu mehanizaciju, da bude dinamičnije od Novosadskoj sajma jer se nalazimo u prelepom ambijentu, rustičnom prostoru između centra grada i reke Tise, u prisnoj atmosferi koja priliči ovakvoj jednoj manifestaciji - rekao je gospodin Kovač i naglasio da je svaki početak težak i da može bolje. Njihov cilj je da u ovom području, gde je poljoprivreda primarna grana, poljoprivrednicima informacije učine dostupnim, da saznaju za novine iz oblasti mehanizacije, zaštite bilja, pravne regulative i dr., da dođu u direktan kontakt sa ljudima koji kreiraju poljoprivrednu politiku u Republici i Pokrajini, u svom gradu.
- Moramo da se menjamo, da više radimo na edukaciji, plasiranju znanja, a Poljofest će celoj toj ideji dati značajan doprinos i u narednijm godinama – naglasio je na kraju razgovora Matija Kovač.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com