Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Sad sve privlačniji turistima

Novi Sad sve privlačniji turistima

  • PDF

Jedan od značajnih indikatora povećanog broja turista u Novom Sadu je i činjenica da je tokom pretoplog meseca avgusta u Turističko informativne centre Turističke organizacije Grada Novog Sada, koji se nalaze na Bulevaru Mihajla Pupina 9 i Jevrejskoj ulici 10, posetilo ukupno 1500 turista.

Najveći broj turista je, po informacije, suvenire, turističke mape i brošure o Novom Sadu i okolini, dolazio iz Nemačke (372), Francuske (355), Rusije (354), Turske (262), Poljske (248), Velike Britanije (230), Italije (202), Španije (193), Australije (126) i SAD (120).
Novi Sad u 2015. godini iz meseca u mesec beleži značajno povećanje turista, kao i prosečnog broja noćenja turista u odnosu na iste mesece 2014. godine i to u procentima iznosi i do 30 posto (porast broja stranih turista u mesecu maju). Ukupno je u periodu od januara do jula, prema obrađenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Novi Sad posetio 80.771 turista, dok je broj noćenja za isti period 159.793.
Turistička organizacija Grada Novog Sada je nosilac turističke privrede grada i najrelevantniji subjekt u ovoj privrednoj grani, čiji je osnovni cilj povećanje broja turista promovisanjem turističkih potencijala grada i okoline kroz ideje, inovacije, projekte, promo materijale, suvenire i nastupe na sajmovima. Rezultati govore da se od osnivanja Turističke organizacije Grada Novog Sada, 21. aprila 2009. godine, do danas, u veoma značajnom procentu povećao broj turista – sa 88 hiljada koliko ih je bilo 2009. godine na 133 hiljade koliko ih je u Novom Sadu boravilo 2014. godine. Takođe, povećao se i broj noćenja, koji je u 2014. godini iznosio 266 hiljada. Zbog svojih zapaženih rezultata, Turistička organizacija Grada Novog Sada, dobila je značajno priznanje za najbolju turističku organizaciju u Srbiji u 2014. godini, koju dodeljuje turistička revija “YU TRAVEL”.
Tokom septembra, takođe očekujemo veliki broj turista, s obzirom da u mesecima kada se događaju veliki festivali (u julu kada je Exit festival i u septembru kada je Festival uličnih svirača) tradicionalno veliki broj turista boravi u Novom Sadu. Festival uličnih svirača se ove godine održava po 15. put i traje tri dana – od 3. do 5. septembra. Turistima ostaje da izaberu da li će razlog za posetu Novom Sadu - Festival uličnih svirača, turističke atrakcije grada, prijateljski raspoloženi ljudi, specifična opuštena atmosfera ili prilika za šoping.
Sigurno je da će se posle prvog puta ponovo vraćati u Novi Sad, jer… "Novi Sad - To je veliko, uzbudljivo obećanje koje se iščekuje" (Veljko Petrović, 1937. Godina).

Jelena Radojčić,
PR & EVENTS, Turistička organizacija Grada Novog Sada
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com