Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prvi lauretati Gospojinskih nagrada i priznanja 2015

Prvi lauretati Gospojinskih nagrada i priznanja 2015

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Da Gospojina, najveća manifestacija u Novom Bečeju, i treća u Srbiji, nije samo zabava i koncerti, potvrdila je Svečana sednica u Skupštini opštine Novi Bečej (održana 28. avgusta), na kojoj su, po prvi put, dodeljene Gospojinske nagrade zaslužnim građanima. Gospodinu Milanu Varadincu iz oblasti publicistike, gospodinu Laslu Šuranjiju iz oblasti sporta, gospodinu Čedomiru Žeravici iz oblasti kulture, dodeljene su Nagrade opštine Novi Bečej za 2015., dok je gospodinu Aci T. Đukičin dodeljena titula Počasnog građanina opštine Novi Bečej.

Gospodin Milan Varadinac se u ime dobitnika, prisutnima obratio rečima da odlukom o dodeli ovih nagrada i priznanja njeni ustanovitelji pokazuju kolika je širina njihovog razmišljanja i želja da priznaju rad drugih, koji na sebi svojstven način, doprinose dobrobiti opštine i Srbije u celini. Time se daje podstrek da se ljudi bave korisnim zanimanjima i što više doprinose tj. stvaraju što bolje rezultate.
- Svako živo biće se raduje kada mu se prizna odanost, pažnja i uspeh u radu. Ako se nikad ne osvrnemo na svoje pretke, nećemo se radovati ni svojim potomcima. I kako hoćete da vama čine ljudi, činite tako i vi njima - izjavio je tom prilikom gospodin Varadinac, pisac sedam knjiga i hroničar Kumana.
Gospodin Aca T. Đukičin je primajući priznanje Počasnog građanina opštine Novi Bečej rekao da biti laureat ovako visokog zvanja čini mu, u njegovoj 75 godini, veliku čast i ispunjava ga zadovoljstvom.
- Zbog ovog priznanja je vredelo živeti i ništa mi nije teško što sam radio kada ovako mlada generacija oda priznanje. Posebno s toga što je akutuelna samouprava, poput kineske poslovice: "Kada piješ vodu na bunaru seti se onih koji su ga kopali", posvetila pažnju razvoju u prošlosti i tu prepoznala, među mnogim stvaraocima, i moj osobni doprinos. Imao sam priliku da obavljam odgovorne poslove u privredi opštine i raznim drugim delatnostima, i naravno u lokalnoj samopravi. Bilo je to drugačije, znatno bolje vreme, i opština je imala priliku da odlučuje o svom sferama života, što je samo po sebi razlog više za uspeh. U ranoj mladosti sam spoznao svu težinu siromaštva pa je prirodno da sam se zavetovao da svojim ukupnim angažovenjem učinim sve da život radnika u preduzeću naše opštine bude svakim danom sve bolji i srećniji. Da bi u tome uspeo uvek sam oko sebe okupljao sposobne i odvažne saradnike, opredeljen da kolektivom ne rukovodim, nego da ga vodim primerom sopstvenog rada i angažovanja. Negovao sam emotivnu vezu ranika i firme što je takođe davalo rezultate. Okupljao ljude po istim principima u oblastima drušvenog života i sporta. Tokom šest godina, koliko sam proveo na čelu Izvršnog veća, a potom i predsednika opštine, izgrađeno je pet industrijskih objekata, hala sportova, uređeni su dom kultute i biblioteka, izgrađena dva doma zdravlja, tri vrtića, dom za stare, mnogi putevi, stambeni objekti i niz komunalnih objekata. U opštini je bilo zaposleno 7.000 građana – podsetio je gospodin Đukičin i na kraju se zahvalio svima koji su u njegovom, pet decenija angažovanom radu, prepoznali osnov za dobijanja tako velikog priznanja. Nagrada Opštine Novi Bečej za 2015. u oblasti sporta dodeljena je strelcu, Laslu Šuranjiju, paraolimpijcu, reprezentativcu, šampionu, svetskom i evropskom rekorderu u streljaštvu vazdušnom puškom za osobe sa invaliditetom. On je na IPC svetskim kupu u Osijeku, sredinom jula, osvojio zlatnu medalju i time se direktno kvalifikovao na POI u Rio de Žaneiro 2016. godine.
Na pitanje, koliko za njega znači ovo priznanje, gospodin Šuranji je odgovorio:
- Svaka nagrada znači jer ona daje snage da i posle 15 godina nastavim dalje. A što se osećaja, povodom ispunjenja olimpijske norme, tiče, mogu da odahnem. Poslednji put do samog polaska u London nisam znao da li ću putovati ili ne, a sada imam godinu dana da se dobro pripremim. Veoma je teško učestvovati na takmičenjima gde se dele kvote za OI, jer svi dolaze dobro pripremljeni, i sa željom da je uzmu. I ja sam na taj put otišao pripremljen, uzeo zlatnu medalju i obezbedio put za Rio, i da su OI sada, s obzirom u kakvoj sam formi, verovatno bih uzeo neku od medalja. Šta će doneti narednih godinu dana priprema, videćemo, a ja ću dati sve od sebe i nadam se nekoj od medalja - izjavio je Laslo Šuranji. U obrazloženju za dodelu Nagrade opštine Novi Bečej za 2015. iz oblasti kulture gospodinu Čedomiru Žeravici iz Novog Bečeja, rečeno je da je on osnivač i vlasnik Muzeja "Žeravica" u Novom Miloševu, jedinstvene zbirke traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, alata starih zanata i ostalih predmeta vezanih za život stanovništva na teritoriji Vojvodine i Srbije. A on se auditorijumu obratio rečima:
- Prijatno me je iznenadila nagrada i nisam očekivao da me se neko seti. Još je moj otac imao ideju da sačuva stvari koje nestaju, konkretno traktore, jer to je odvajkada bilo naše osnovno sredstvo za rad. Ja sam ga nasledio, a sada je to preraslo u jedan ozbiljan muzej, za koji još i nemam pravi naziv, jer je tu puno raznih stvari, a najviše tehnike, poljoprivredne mehanizacije, traktora.
A na pitanje koliko je teško posedovati ovakav muzej s obzirom na opšte stanje u kulturi, gospodin Žeravica je prokomentarisao da on to najbolje zna. Nije dovoljno samo želeti i hteti, potrebna su i sredstva da bi se sve održalo na nivou dostojnom jednog pravog muzeja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com