Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Potpisana inicijativa o osnivanju Turističke regije Kopaonik

Potpisana inicijativa o osnivanju Turističke regije Kopaonik

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Dugo se čekalo, pripremalo, a desilo u subotu, 5. septembra 2015. godine, u vreme održavanja manifestacije „Dani vrganja", u vili Raška na Kopaoniku. Toga dana potpisan je inicijalni, ali istorijski dogovor o osnivanju Turističke regije Kopaonik. Potpisnice sporazuma su opštine Vrnjačka Banja, Brus, Raška, Kuršumlija i grad Kraljevo, sa ciljem razvoja i unapređenja turizma ovog kraja.

- Poslednje dve-tri godine razgovaramo o osnivanju regije, s obzirom da smo postali svesni da Kopaonik, Vrnjačka Banja ili Kuršumlija, zajedno mogu biti za turiste interesantnije turističko tržište. Mi smo, kao predstavnici susednih opština koje gravitiraju prema području Kopaonika, odlučili da tržištu ponudimo zajednički proizvod nazvan Turistička regija Kopaonik i da se zajednički pojavljujemo na turističkom tržištu - izjavio je tim provodom Radenko Cvetić, direktor Turističko-sportske organizacije Raška i naglasio da pomenute opštine nisu posebna turistička destinacija, već jedna kompleksna celina.
- I do sada smo imali zajedničke nastupe na sajmovima, delili zajednički propagandni materijal... Ubuduće će se ovim aktivnostima dodati nove, u želji da turisti produže svoj boravak u našoj regiji, koji je do sada iznosio 3,7 dana za stranog, 4,2 dana za domaćeg gosta. Poenta je pružanje mogućnosti aktivnog odmora i turističke ture u trajanju od pet-šest-sedam dana, nasuprot dosadašnje prakse prema kojoj su turisti koji su došli u Vrnjačku Banju sve vreme provodili isključivo u Vrnjačkoj Banji. Nismo im davali opciju da svoj odmor provedu onako kako oni želeli, aktivno, sa mnogo više sadržaja i mogućnosti za videti, recimo da dva dana provedu u Vrnjačkoj Banji, isto toliko na Kopaoniku, jedan dan u Kuršumliji ili obrnuto. A za tih nekoliko dana da imaju jedinstvenu mogućnost da uživaju u raznovrsnoj ponudi turističke regije Kopaonik i da potom, u nekom budućem vremenu, ponovo dođu na destinacije koje ih posebno interesuju - objasnio je naš sagovornik.
Tako bi na nekoj manifestaciji, u koju je organizaciono uključena jedna ili dve opštine, mogle biti uključene svih pet, i omogućiti vikend u nekom od mesta iz turističke regije Kopaonik.
Svi predstavnici ovih opština su svesni da sa kompleksnim turističkim proizvodom, kao što je planinski turizam, banjski turizam, kulturno nasleđe, vinski turizam, manifestacioni turizam, na tržište izlaze sa ponudom od 100.000 kreveta, a ne sa 10.000, 15.000 ili 100, kao što je do sada bio slučaj. Potpisnici ove inicijative takođe su svesni da nisu konkurencija jedni drugima, već partneri u bitci za kvalitetniju turističku ponudu, a samim tim i za veći broj turista.
Ovo je samo prvi korak ka željenom cilju, predstoji verifikacija dogovora i potvrđivanje akta u višim instancama, donošenje Statuta, dogovor o načinu finansiranja itd.
Gospodin Cvetić je gaglasio da je važno da se krenulo sa ovakvom inicijativom i da se iskreno nada da će biti više opština koje će naći interes da se odvaže na ovakav korak.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com