Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM HOTELI Srećko Lazarević Hotel Rtanj krije duh Kopaonika

Srećko Lazarević Hotel Rtanj krije duh Kopaonika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kultni hotel „Rtanj“ na Kopaoniku (www.rtanj.rs) je, posle dvogodišnje pauze, opet mesto o kome se mnogo priča. Za jedan od prvih hotela podignutih na Koponiku (1958.), smeštenom ispod vrha Mali Karaman, na nadmorskoj visini od 1.786 metara – “Rtanj”, kažu da „je više od hotela, da je način života!“. A da biste shvatili zašto je to tako motarate doći i sami osetiti zašto je to tako, zašto je “Rtanj” po svemu posebno mesto. Ako očekujete hotel klasičnog tipa, to ovde nećete naći. Ako očekujete luksuzan smeštaj, to takođe ovde nećete naći, ali naći ćete blistavo čiste, dobro opremljene sobe (posle renoviranja hotel raspolaže sa 235 postelja u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama), i to će vam na kraju biti i više nego dovoljno, jer se vreme u “Rtnju” ne provodi u sobama.


Hotel “Rtanj” je mesto gde su ljudi upućeni jedni na druge, gde se sklapaju doživotna prijateljstva, i sve slobodno vreme provodi u ski bar „Kamin sali“, etno restoranu „Odžaklija“, pansionskom restoranu, lobi-vine baru ili na otvorenoj terasi...
- Suština cele priče je da smo od starog “Rtnja” zadržali etno duh, „Kamin salu“ i „Odžakliju“, koje su u kombinaciji kamena i drveta. Sve što se u „Odžakliji“ priprema, priprema se pred gostima. U tom prostoru nismo ništa dirali od prethodnog „Rtnja“ koji je u požaru u noći između 4. i 5. maja 2013. godine, pretrpeo ogromna oštećenja, osim što smo postavili nove klupe, nove stolove. Novina su i sobe, sa plazma TV i bežičnim pristupom internetu, novim modernim kupitilima... Nova je i kuhinja sa trpezarijom na principu švedskog stola, lobi u kojem gosti imaju prostor da pročitaju novine, popiju kafu... U odnosu na stari „Rtanj“, koji je više bio planinarski dom, trudili smi se da podignemo nivo usluga, u smislu boravka naših gostiju, a ono staro, zbog čega su gosti dolazili, je zadržano - objasnio je upravnik hotela „Rtanj“, Srećko Lazarević.
Po njegovim rečima, ova letnja sezona je bila zadovoljavajuća i protekla je u pokušaju vraćanja stare klijentele i privlačenja nekih novih gostiju. Od 15. jula do 20 avgusta, popunjenost kapaciteta hotela u nekim momentima se kretala i 100% (na globalnom nivou negde 56%), i zbog lepog vremena je produžena i na septembar. Dobroj poseti ove godine doprinele su i dve značajne manifestacije - Dani borovnice (krajem jula, početkom avgusta) i Dani vrganja (početkom septembra), koje su okupile značajan broj gostiju iz regiona, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Bugarske, jer „ono što ima Kopaonik to retko gde ima u svetu“ vele domaćini, ali i gosti Kopaonika.
- Ma šta da se dešava na ovoj raskošnoj planini, hotel „Rtanj“ je centar događanja. Druženja, svečane večere, idealna su prilika da se, kada se Kopaonik prikazuje svetu, to čini u ovom etno kutku. Tome je doprinelo nekoliko činilaca. Prvi je taj što je naš obejkat lociran na idealnom mestu, kraj magistralnog puta, uvučen u šumi, sa sopstvenim parkingom, a na ski stazi. Drugi je izvanredna saradnja sa Turističkom organizacijom Raška. Hotel “Rtanj“ podržava svaku manifestaciju i pomože organizatorima, što nas, kroz tu priču, stavlja u prvi plan, što mislim da i zaslužujemo. Saradnja sa TO Raška je na vrhunskom nivou i na svim sajmovima i festivalima nastupamo zajedno - istakao je gospodin Lazarević.
U smiraj letnje sezone, hotelijeri, ugostitelji, turistički radnici i oni koji su posredno uključeni u ovu privrednu granu pripremaju se za zimsku 2015/2016. Renoviran, hotel „Rtanj“ je otvorio vrata za goste u zimskoj sezoni 2013/2014. U „Rtnju“ je prošla zima bila najbolja sezona do sada (tokom cele zime popunjenost objekta bio je između 85 i 100%), i ove godine ako bude snega, očekuje se rekordna sezona, još bolja poseta nego prošle zime. O tome svedoče i već pristigle rezervacije. Ovakva poseta „Rtnju“, čije su ciljne grupe porodice sa malom decom i studenti, omladinci, tj. predstavnici mlađe populacije, objašnjava se povratkom starih i dolaskom novih fanova ovog jedinstvenog kutka na ovoj divnoj, nekada ćudljivoj i divljoj planini.
Da bi popunjenost kapaciteta i leti bila bolja, menadžment tim „Rtnja“ je ovog leta organizovao razne sadržaje. Tu je, pre svega, avantura park, veštačka stena, ZIP line... Ove godine u “Rtnju“ su boravile tri grupe dece koje su prošle kroz adrenalinske sadržaje situirane u dvorištu, uz budnu pažnju licenciranih instruktora iz “Avanturija tima“ (www.avanturija.com). Osim aktivnosti u avantura parka, penjanja na veštačkoj steni, deca su vođena do belih stena radi savladavala prvih koraka alpinizma, radila orijentiring u prirodi, prespavala noć u šumi pod šatorima (u vlasništvu “Rtnja“), na logorskoj vatri pekla kobasicu, a sve to uz zvuke gitare. Takođe su dva puta vođena na kupanje u termalnim bazenima u Jošaničkoj Banji, planinarila i brala borovnice... Za sedam, maksimalno popunjenih dana, sa Kopaonika, iz “Rtnja“, otišla puna utisaka, ali i novih iskustava, znanja i drugova. “Rtanj“ planira da u naredenom periodu bazira svoju ponudu upravo na dečjem turizmu, za čega ima savršene uslove.
Ali, kada govorimo o turistima „Rtnja“, mislimo i na turiste na Kopaoniku, koji zaslužuje bogatiju, pre svega letnju sezonu (u vreme kada su šume prepune jagodama, malinama, kupinama, borovnicama, lekovitim i začinskim biljem), sa daleko većim brojem, što domaćih, što stranih posetilaca. Po turističkim poslenicima ovog kraja, šansa Kopanika, kada je reč o letnjoj sezoni je u većem broju manifestacija, uz podršku i saradnju sa Opštinom Raška. Osim „Dana borovnica“ i „Dana vrganja“, manifestacije o kojima se sve više govori su i: biciklistička trka „MTB-Tri strane Kopaonika“, Međunarodno orijentiring takmičenje „Kopaonik open“, razna međunarodna paraglajding takmičenja... Ima još puno mesta za unapređenje letnjeg turizma, što pokazuje i sve popularnija trka kvadova, kao i 4x4 Kopaonik, of road međunarodna trka džipova, čiji je start označen upravo ispred hotela „Rtanj“.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com