Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Gospojina vratila osmeh na lice 9 članova urušene kuće, renovirane za 10 dana

Gospojina vratila osmeh na lice 9 članova urušene kuće, renovirane za 10 dana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Na daleko čuvena akcija gađanja predsednika opštine Novi Bečej balonima sa vodom tokom Gospojine, koja od prošle godine nosi naziv “Gospojina vraća osmeh”, u rekordnom roku od 10 dana dobila je svoj epilog i vratila osmeh na lica svojih 15 stanovnika.

Mokar do gole kože, posle kanonade vodenih balona, ali ipak sa širokim osmehom, Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, je nakon akcije obećao: „Ove godine smo postigli još jedan rekord. Humanitarna akcija „Gospojina vraća osmeh na lice“ usrećiće 15 ljudi. Renoviraćemo kuću u kojoj živi jedanaestoro ljudi, sredićemo još jednu u Bočaru, i kupićemo slušni aparat koji je neophodan devetogodišnjoj devojčici.”
Pošto je sve u znaku jubileja 10 godišnjice Gospojine, tako su se i organizatori ove manifestacije i humanitarne akcije potrudili da u rekordnom roku od 10 dana, renoviraju kuću u kojoj su smeštene 3 porodice sa ukupno devet članova.
Milica Jugin, koja živi u ovom objektu, kaže da je renovirana kuća stara 110 godina. Kada je dimnjak sa trošne građevine, usred noći, uz zaglušujući tresak, pao ispred njenih vrata, doživela je veliki šok: “Krov se odvojio i zgrada je počela naglo da klizi. Imali smo veliki strah. Kada je odžak pao, ja sam istrčala iz kreveta i tom prilikom povredila obe noge. Prezadovoljni smo sa ovim što su predsednik i opština uradili za nas. Mnogo su nam učinili i pomogli. Zahvaljujem im se puno. U ovoj kući žive tri porodice sa ukupno devet članova. Sama ne bih mogla da saniram taj krov. Niti iko od nas. Imam 13.000 penziju i kredit koji sam morala da podignem, da bih kupila šporet i frižider. Bez supruga sam 27 godina. Ostali stanari su nažalost u sličnoj situaciji, takoreći, socijalni slučajevi.“
Milica kaže da je dirnuta ovim potezom predsednika opštine i neobičnom akcijom koja pomaže njenim najugroženijim stanovnicima. Seća se dana kada je i ona pomagala tokom rata u BIH u redovima Crvenog krsta, nesebično se izlažući opasnostima na terenu u ratnoj situaciji: “I tada sam govorila, da se dobro dobrim vraća, a sada se to potvrdilo i u mom životu”
Ivana Kuruc, živi sa mužem i dvoje maloletne dece u drugom delu kuće, oboje su nezaposleni: „Ovo mi puno znači. Lepše i bolje izgleda i što je najbitnije bezbedno je sada. Kada je odžak pao izgledalo je strašno. Mislili smo da ćemo nastradati, ali na svu sreću, dobro smo prošli. Krov i kuća su sanirani veoma brzo, brže nego što smo očekivali. Desetak dana su trajali radovi. Ja živim sa suprugom i dvoje dece. “
Ćerka Dragana Kuruc, stidljivo se smeškala skrivajući se iza mame, ali je spremno objasnila situaciju kada joj se ukazala prilika: „Ranije je bilo ružno zato što je pao krov. Sada je lepo je i izgleda mi da će biti čvrsto.“
Pored kuće koja je već završena donacijom svih izvođača, firmi koje su radile na Gospojini različite stvari od postavljanja i rentiranja bine do zakupa ugostiteljskih mesta i akcije gađanja predsednika balonima sa vodom, prikupljaju se sredstva za renoviranje još jedne kuće u Bočaru, kao i za kupovinu slušnog aparata devetogodišnjoj Ani Kovačević.
Humanitarni karakter Gospojine je ono što ovu manifestaciju čini izuzetnom i po čemu se izdvaja od ostalih manifestacija. Jelena Kovačević, majka male Ane za koju se u okviru iste akcije prikupljala novčana pomoć za slušni aparat nije krila svoje utiske: "Mnogo znači meni, ali pre svega detetu, jer će to omogućiti da može normalno da pohađa nastavu, da komunicira sa drugarima, da izgovara pravilno reči, i da uopšte normalno funkcioniše u životu. Slušni aparat koji j potreban maloj Ani košta 260.000 dinara kada je na sniženju, a kada nije onda je 320.000. Sa dve prosečne plate nemoguće je priuštiti pomenuti aparat. “
Ceo Anin razred došao je da učestvuje u akciji gađanja predsednika opštine balonima sa vodom, kako bi pomogli da drugarica iz razreda što pre dobije neophadni aparat, dok im je balone obezbedila donacijom firma Adanko iz Ade koja u Bočaru uskoro otvara svoj proizvodni pogon.
U prošlogodišnjoj akciji “Gospojina vraća osmeh”, kupljena je kuća za dve socijalno ugrožene porodice iz Kumana u opštini Novi Bečej.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com