Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Moja bašta, korak napred za banatske poljoprivrednike

Moja bašta, korak napred za banatske poljoprivrednike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Jedna od najvažnijih aktivnosti Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“ u okviru projekta „Dani poljoprivrede Kikinda 2015“ je manifestacija „Moja bašta“, koja je po šesti put, uspešno održana 11. septembra, okupivši 72 izlagača i prvi put ugostila jednog učesnika iz inostranstva.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su deo manifestacije bili i poljoprivrednici iz drugih opština, ali i po prvi put manifestacija je imala epitet internacionalne, jer je učesnik bila i jedna kompanija iz Mađarske. Tako smo ove godine, pored svetskih trendova koji se ovde pojavljuju, u sferi semenske proizvodnje, distribucije i zaštite, po prvi put imali i predstavnika iz EU - naglasio je Nikola Filipović, predsednik UO Udruženja „Banatska lenija“.
„Maja bašta“ ima fukciju da na jednom mestu objedini sektor primarne poljoprivredne proizvodnje, sektor onih koji proizvode i distribuiraju repromaterijal za poljoprivredu, grupu koja je zadužena za naučne, savetodavne teme i ruralni razvoj ove sredine. Ovo je mesto na kojem bar jednom godišnje svi mogu da se vide, razmene iskustva i možda dogovore šta će da rade u nekom narednom periodu.
On je takođe objasnio da je manifestacija samo jedna od aktivnosti ovog Udruženja, koje ima veliku obavezu da poljoprivrednicima, koji funkcionišu u sedam sekcija, pomogne da skrati i olakša put od „njive do papira“, da im omogući da na lakši način dođu do informacija koje su im potrebne kada su u pitanju zakonske regulative, uredbe, pravilnici itd., i da ih poveže sa onima koji će im pomoći u ostvarivanju finansijske dobiti, a to su oni koji njihovu robu otkupljuju i prerađuju.
Po rečima gospodina Filipovića, ova manifestacija je nastala na zahtev samih poljoprivrednika, članova „Lenije“, jer proizvođači ovde vide da pored kontakata koje ostvaruju imaju mogućnost prodaje, i da je ona na jednom štandu po nekoliko puta veća od istog na gradskoj pijaci sa identičnom robom.
-To je pokazatelj da svi imamo želju za korakom u napred. Ovde nastupamo udruženi i to je razlog zašto ovo treba raditi, možda i češće nego jednom godišnje - naglasio je Nikola Filipović. U okviru manifestacije održani su okrugli stolovi (na temu: IPARD i Udruživanje poljoprivrednika), za decu je bila organizovana radionica „Zdravlje na usta ulazi“, primeren kulturno-umetnički program, a u stilu Evropskog prvenstva u košarci i prigodno sportsko takmičenje.
„Moja bašta“ organizovana je pod pokroviteljstvom opštine Kikinda, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, i uz podršku privrednih, savetodavnih i naučnih institucija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com