Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Futoški kupus zamirisao na Kupusijadi 2015. u Mrčajevcima

Futoški kupus zamirisao na Kupusijadi 2015. u Mrčajevcima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Trinaesta mrčajevčka Kupusijada 2015., održana od 11.- 13. septembra u organizaciji Turističke organizacije Čačak i Organizacionog odbora Mesne zajednice Mrčajevci, ove godine brojem učesnika i posetilaca nadmašila je sva očekivanja. Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Čačak, a generalni sponzor, Jelen pivo. Domaćin je, kao i prethodnih godina bio prof. dr Miladin Ševarlić, član Upravnog odbora Društva srpskih domaćina.

Niko 2003. godine nije mogao ni da zamisli da će ova kulturno-turistička gastronomska manifestacija, nastala iz druženja oko vatri na kojima je u zemljanim lonacima kuvan svadbarski kupus, poprimiti današnje razmere i u jedno mesto sa manje od 3.000, za tri dana trajanja manifestacije pretvoriti u grad sa oko 100.000 stanovnika.
Kupusijada 2015. u Mrčajevcima proteklog vikenda okupila je veliki broj izlagača domaćih rukotvorina, pre svega proizvođače „srpskog ceptera“ – zemljanih lonaca, proizvođača i ugostitelja, koji su uz bogat kulturno-umetnički program na centralnoj bini ipred Doma kulture, napravili ambijent i atmosferu za pamćenje. Na igralištu FK “Orlovac” piređen je i narodni višeboj, kajak-kanu trka „Oj Moravo“, upriličena je promocija monografije „Zapadnomoravski rudnici uglja“ i kulturno-zabavni program „Obrenovanje“, posvećen sećanju na Obrena Pjevovića, tvorca pesama „Duga li je Jelica planina“, „Oj Moravo tija reko“, „Šumadijo“, „Devojka iz grada“ i dr., kao i Kulturno-umetnički mataron amatera, koncerti Dragana Kojića Kebe, Milene Plavšić i Mileta Ignjatovića, KUD „Dule Milosavljević“ Čačak, KUD „Vila“ Novi Sad, rok grupe “Teorija zavere”.
Da bi opravdala svoj status gastro manifestacije i naziv - Kupusijada, ovaj događaj je okupio zavidan broj takmičarskih ekipa koje su se nadmetale u pripremi specijaliteta ovog kraja – svadbarskog kupusa u tri kategorije: "Celo selo kuva" (takmičenje domaćinstava), "Ugostitelji" (takmičenje restorana i šatri) i "Pojedinci" (takmičenje ekipa i pojedinaca) za najviša priznanja manifestacije - Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac. Poseban raritet bilo je kuvanje svadbarskog kupusa za Ginisa, u loncu od 560 litara u dvorištu Miluna Tošića, ugostitelja i “mrčajevačkog Nikole Tesle“.
Svake godine specijalni gosti na mrčajevčakoj Kupusijadi su predstavnici srodne manifestacije iz Futoga, Vojvodine, organizatori tri godine starije Futoške kupusijade. Futožani su se ove godine bili deo takmičenja, i to u kuvanju autohtonog šumadijskog specijaliteta. Petočlana ekipa, predvođena predsednikom Udruženja Futoški sveži i Futoški kiseli kupus, Goranom Puačom, predstavila se svadbarskim kupusom, ali sa autohtonim Futoškim kupusom, kupusom sa geografskim poreklom, koji je pripremila član ekipe Dragana. Futožani ne bi bili Futožani da domaćinima i njihovim gostima nisu pripremili i jelo od slatkog Futoškog kupusa, za koji je majstor bio Miroljub Janković. Svadbarski kupus iz Futoga pobrao je sve pohvale žiria, i svih onih koji su ga degustirali, ali je bilo mnogo onih kojma se u moru kiselog kupusa, prijeo baš slatki kupus.
Futožani sada očekuju uzvratnu posetu svojih prijatelja na manifestaciji Kupusijada 2015, koja će se održati u Futogu 30. i 31. oktobra 2015. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com