Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Tatjana Palkovač: Vršac je grad vina i kulture

Tatjana Palkovač: Vršac je grad vina i kulture

  • PDF

-„Dani berbe grožđa“, najveća manifestacija ne samo u Vršcu nego i čitavom regionu, koja svake godine okupi oko 100.000 posetilaca, pa i sam redni broj od 58 manifestacija, zahteva da se grad Vršac i Turistička organizacija opštine Vršac kao organizator, još više angažuju - rekla je po završetku ovogodišnjeg Grožđebala, direktorka TOOV-a, gospođa Tatjana Palkovač. Sa Gradskog trga uklonjena je velika bina na kojoj su proteklih dana koncerte održali: Ana Bekuta, Marinko Rokvić, Tropico band, Riblja čorba, Bad Copy... Sa Trga Svetog Teodora Vršačkog, Trga pobede, iz Ulice Vuka Karadžića i duž Bulevara Žarka Zrenjanina, rasklopljeni su štandovi sa kojih su od 17.-20. septembra posetiocima nuđene, osim vina i grožđa, raznorazne đakonije i delicije. Nastupilo je vreme sabiranja utisaka, šta je bilo dobro, a šta manje dobro, šta se može poboljšati.

- Ove godine pozitivna je bila, pre svega, poseta, kojoj je dobrim delom kumovalo i lepo vreme. Procene su da je ovu manifestaciju posetilo 140.000 ljudi. Program je bio dobar, sve planirano je uspešno sprovedeno. Bilo je dosta grožđa, prodato je puno vina, pa su i vinari zadovoljni promocijom, a Vršački vinogradi, kao generalni sponzor, pokazao se kao odličan partner. Nadamo se da će naći dobrog vlasnika i da će nastaviti tradiciju u proizvodnji dobrog, kvalitetnog vina. Turistička organizacija opštine Vršac zadovoljna je jer je ispunila očekivanja: promovisala je grad. U dane manifestacije grad je posetilo 20.000 gostiju samo iz Rumunije. Trudićemo se da svake naredne godine budemo bar ovoliko dobri koliko smo bili ove godine. Ono što se može popraviti, i ovim putem upućujem apel investitorima, da postoji potreba upotpunjavanja smeštajnih kapaciteta, sa 3 i 4 zvezdice, koje bi mogli da nađu svoje korisnike. To je nešto što manjka našem gradu. Smeštajni kapaciteti u gradu su puni 6 meseci pre manifestacije. Ukupno 450 smeštajnih jedinica koliko ih Vršac ima, definitivno je malo za grad sa ovako raznolikom turističkom ponudom - smatra gospođa Palkovač.
Vršački dani berbe mogli bi se uporediti sa velikom žurkom bez prestanka. Organizator događaja, TOOV je osmislila bogat program od jutarnjih časova do duboko u noć. Uličnu trku smenio je maskenbal, a ovaj dečji koncert. Još se publika nije razišla posle karnevalskog defilea, a već je nadletao avion i izbacivao padobrančiće sa nagradama. Gde je vino tu su i njegovi vitezovi sa uvek atraktivnom ceremonijalnim nastupom, izložbe u čast grožđa i vina koje se mogu videti samo u vreme manifestacije, koncerti, sportska takmičenja.
-Verovatno tako sadržajan i kvalitetan program animira i naše sugrađane i goste da ih proprate u tolikom broju. Uvek se nađe nešto što je za nekog interesantno. Dečji program je uvek interesantan, ne samo za roditelje i decu, već i njihove bake, tetke, prijatelje... Koncerti su tradicionalno dobro posećeni jer se trudimo da dovedemo aktuelne izvođače, bendove... Ove godine smo posebno za umetnički nastrojene posetioce upriličili izložbe karikature, poezije, fotografije. Naravno, svi vinski podrumi u gradu Vršcu, kao i u okolnim mestima su otvoreni - istakla je naša sagovornica.
Ove godine, u vreme manifestacije Vršac je zvanično primljen u Asocijaciju evropskih gradova. To je važno zbog promocije Vršca, da se vrati na mapu i društvo evropskih vinskih gradova, da se o njemu malo više čuje, kao i o njegovim vinima. Vršačko vinogorje je najveće vinogorje Srbije i ono je zaslužilo da prvo bude deo jedne evropske asocijacije.
Takođe, Vršac je dobio kategorizaciju turističkog mesta druge kategorije.
Ono što je Vršac uzdiglo jesu važni kulturno-istorijski spomenici i ukupna kulturna baština, koji ovaj grad svrstavaju među prava tri mesta u Srbiji.
- Oduvek je Vršac bio grad kulture. Tako ni Berba grožđa nije samo vinsko-turistička manifestacija, nego i kulturna, i u njoj se ne govori samo o kulturi vina nego o kompleksnom kulturnom nasleđu grada pod Kulom. Vršac nikada nije, poput drugih vojvođanskih gradova, bio mesto koje se suviše oslanjalo na poljoprivredu. U njemu se nalazi Srpska Pravoslavna Eparhija banatska, rimokatolička crkva Sv. Gerharda od Sagreda, druga po veličini na bivšim jugoslovenskim prostorima... Kulturnom izdizanju Vrščana neosporno su doprineli i veliki slikar Paja Jovanović, jedan od najboljih srpskih komediografa Jovan Sterija Popović, pesnik Vasko Popa, šahovski velemajstor Bora Kostić... Oni su inspirisali i ostale žitelje njihovog rodnog grada da prate umetničke trendove i modna dešavanja, da se ponašaju kulturno... Imamo čast i obavezu da nosimo to jedno „breme“ velikih Vrščana, koji nas i čini malo drugačijim i specifičnim u odnosu na druge i mi koristimo i ovakvu priliku da to istaknemo - objasnila je Tatjana Palkovač.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com