Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dan Argentine na Univerzitetu Privredna akademija

Dan Argentine na Univerzitetu Privredna akademija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Na novosadskokm Univerzitetu Privredna akademija, 21.09.2015. godine održan je „Dan Argentine“ u okviru kojeg je predstavljena kultura, tradicija i odnosi Argentine kako sa Srbijom tako i sa drugim zemljama.

-Velika nam je čast što smo na Univerzitetu Privredna akademija zadnjih meseci imali posetu Nj. E., ambasadora, evropskog Majkla Davenprota, američkog Majkl Kirbija, hrvatskog Goradana Markotića, francuskog Kristin Moro, meksičkog José Evaristo Ramón Xilotl Ramíreza i argentinskog Rikardo Fernado Fernandesa. Mi, između ostalog, kvalitet našeg Univerziteta pokušavamo da podignemo međunarodnom saradnjom. Jasno je da ne možemo sa ambasadorima praviti ugovore o saradnji, ali preko njih možemo sa univerzitetima u njihovim zemljama. I to i činimo. Mislim da je to kvalitetni korak u napred za Univerzitet Privredna akademija – izjavila je prof. dr Marijana Carić.
O značaju diplomatskih odnosa između Aregntine i Beograda i generalno o saradnji dve zemlje, predstavnicima medija govorio je gospodin Rikardo Fernado Fernandes.
-Diplomatski odnosi između Republike Argentine i Republike Srbije su oduvek bili izvanredni, pogotovo poslednjih nekoliko dana, nedelja, pa i meseci. Dodatno me raduje to što Argentina i Srbija veoma dobro sarađuju u okviru međunarodnih organizacija, a posebno u pogledu međunarodnog prava i poštovanja svih država međunarodne zajednice. Srbija je podržala argentinski stav o potrebi za pregovaranjem oko nastalih dugova u prošlosti, o potrebi restrukturiranja državnih dugova, a isto tako Argentina podržava Srbiju u svojim potraživanjima i željama za poštovanjem njenih prava. To što se dešava između Argentine i Srbije me raduje ne samo kao Argentinca nego i kao člana međunarodne zajednice. Veoma se nadam da će i ovo moje prisustvo ovde doprineti još bližem povezivanju univerziteta Argentine i Srbije, što nije posao diplomatskih predstavništva. Ali, ambasadori su tu da pripomognu, a posle da sami univerziteti nastavljaju svoje odnose. Koristim ovu priliku da zahvalim današim domaćinima što mi je ukazana mogućnost da govorim o jednom pitanju koje se veoma tiče Argentine, ali i međunarodnog prava, pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Malvinskih ostrva, pogrešno poznatih kao Foklandi, jer nije reč samo o tom jednom, već o čitavom nizu ostrva jednog arhipelaga odakle se može vršiti nadzor i vrši se nad čitavim južnim Atlantikom. Argentina je imala teških privrednih trenutaka u svojoj istoriji. S obzirom da se i Srbija i deo Evrope nalaze u teškim kritičnim trenucima, poručio bi da su to ciklični procesi, koji se premeštaju i ponavljaju, ali sam duboko uveren da će Srbija moći da se izvuče i da će se oporaviti – naglasio je Nj.E. Rikardo Fernado Fernandes.
U okviru „Dana Argentine na Univerzitetu Privredna akademija“, gospodin Fernandes je otvorio izložbu kroz koju je bilo predstavljeno 86 godina diplomatskih odnosa Argentine i Srbije, tačnije Buenos Airesa i Beograda. Postavka je obuhvatala 7 eksponata i katalog u kojem su predstavljeni isti.
U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe održana su predavanja za sve zainteresovane. Događaj je otvorila predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Marijana Carić koja je pozdravljajući uvaženog gosta izrazila zahvalnost ambasadoru što je odabrao upravo Univerzitet Privredna akademija za održavanje ovako lepog i značajnog događaja.
Gospodin Rikardo Fernado Fernandes, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na gostoprimstvu. Ambasador je u svom obraćanju prisutnima predstavio značaj i razvoj diplomatskih odnosa između Argentine i Srbije dug 86 godina i pozvao je sve prisutne da pogledaju postavku.
Nakon toga, prof. dr. Slobodan Pajović, održao je prezentaciju knjige ’’Međunarodna zajednica i pitanje Malvinskih ostrva’’ kroz koju je studentima, profesorima i ostalim gostima približio problematiku Malvinskih ostrva kroz istoriju, kao i aktuelna dešavanja u rešavanju spora između Argentine i Velike Britanije po ovom pitanju.
Nakon izlaganja prof. dr Slobodana Pajovića, prisutnima se obratila istaknuta književnica Silvija Monros, autorka prevoda najznačajnijih dela latinoameričke književnosti, koja je govorila na temu ’’Malvinska ostrva u Argentinskoj književnosti’’. Po završetku izlaganja svi prisutni su imali priliku da postave pitanje i učestvuju u diskusiji.
Nakon oficijelnog dela programa, upriličen je koktel na kojem su svi gosti imali priliku da uz osveženje uživaju u jedinstvenoj izložbi.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com