Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić, deo perspektive i budućnosti

Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić, deo perspektive i budućnosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Prof. dr Slavko Carić imao je plodnu karijeru redovnog profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu, člana Srpskog naučnog društva; preko 30 godina obavljao je funkciju arbitra u spoljnotrgovinskim sporovima, u jugoslovenskim i inostranim arbitražama, angažovan na izradi velikog broja zakona kod nas; tokom dva mandata bio je dekan Pravnog fakulteta i prorektor Univerziteta u Novom Sadu, predsednik Jugoslovenskog udruženja za teoriju i praksu privrednog prava i međunarodnog privrednog prava i predsednik Društva pravnika Vojvodine.

Autor je 87 knjiga, mnogih rasprava i članaka iz ove oblasti prava. Od posebnog je značaja rad na enciklopedijama (Pravna enciklopedija, Ekonomska enciklopedija i Enciklopedija imovinskog prava). Prof. dr Slavko Carić (1936.-2006.) je 2000. godine osnovao Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, prvi privatni akreditovani univerzitet u Vojvodini.
U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, u petak, 25. septembra, održan je XII međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić". Tema naučnog skupa bila je „Prilagođavanje pravne regulative aktuelnim trendovima u regionu“.
- Veliko je zadovoljstvo što smo ove godine uspeli da organizujemo „Pravničke dane - prof. dr Slavko Carić“. Organizator skupa, Fakultet za privredu i pravosuđe na čelu sa prof. dr Miloradom Bejatovićem je uspeo da okupi eminentne naučnike, profesore, pravne stručnjake iz prakse, privrede i pravosuđa u našoj zemlji i iz zemalja okruženja, čak i šire, sa ciljem razmene mišljenja, analiziranja svih bitnih pitanja u pravnoj nauci i donošenja određenih stavova, zaključaka, preporuka za izradu novih zakona i uopšte za napredak pravne nauke u celini - rekao je Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu. On je istakao da su na ovom fakultetu, studenti na prvom mestu, i da im Fakultet pruža mogućnost da ispolje sve svoje sklonosti, ambicije, i shodno tome pođu putem nauke ili privrede i pravosuđa. Fakultet putem ovakvih savetovanja i raznih takmičenja, pokušava da pruži mogućnost da studenti sami prepoznaju svoje preference i razvijaju se u tom pravcu. Iako sve zavisi od njih samih, njihovi profesori im uvek stoje na usluzi, da im pomognu da se plasiraju tamo gde žele.
- Konferencija predstavlja neku vrstu inovativnog zamajca koji spaja teoriju i praksu, raznorazna iskustva, naša i drugih, i to implementiramo u određene zaključke koji, manje ili više, mogu da se primene u praksi. Ali, uvek dolazimo do novih saznanja i nekih preporuka za razne zakone, razvoj pravne nauke, probleme koji se javljaju u društvu i okruženju - objašnjava dr Carić i smatra da se moramo ugledati na zemlje EU jer se nalazimo na tom putu. Na Konferenciji se raspravlja o pitanjima koja su najviše sporna: položaju marginalizovanih društvenih grupa, reformi javno-pravnog sektora i drugim aktuelnim temama. Ovaj stručni skup nije organizovan da bi bio samo deo istorije, nego da bude deo perspektive i budućnosti. Stoga je konferencija bila otvorena i za studente i sve zainteresovane da čuju i učestvuju u njenom radu.
-Poželjno je da i studenti učestvuju u diskusijama i da daju svoj aktivni doprinos, ako žele. Ako ne žele da se uključuju u polemiku, onda bar da čuju šta mi to radimo, šta razmatramo i da budu u tim tokovima, i da razvijaju svoja mišljenja na tu temu. Bitno je da budu uključeni u taj kritički način mišljenja i da što više razviju svoju samostalnost u tome, da budu što više okrenuti ka praktičnom dešavanjima i aktuelnim pitanjima, kokje ovaj savremeni život svakodnevno donosi - objasnio je prof. dr Marko Carić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com