Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Sajam LORIST je simbol trajanja i poštovanja

Sajam LORIST je simbol trajanja i poštovanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na Novosadskom sajmu od 7. do 11. oktobra, održan je 48. Međunarodni sajam LORIST, jedna od najznačajnijih sajamskim priredbi iz oblasti lova, ribolova i sporta i turizma u regionu, koji tradicionalno objedinjuje sajmove lova, ribolova i sporta, hortikulture, ekologije, šumarstva i turizma.

Sajamske manifestacije je, nakon prigodnog programa veterana KUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada i pozdravnog govora direktora Novosadskog sajma, gospodina Slobodana Cvetkovića, ispred Ministarstva poljoprivrede i životne sredine životne sredine, otvorio državni sekretar, gospodin Danilo Golubović, koji je rekao da je Međunarodni sajam LORIST sa svojom tradicijom dugom 48 godina, Srbiju povezao sa celim svetom i ,,i postao simbol trajanja i uspešnosti vredan svakog poštovanja“.
-Značaj ovogodišnjeg Sajma je višestruk. Jedan od njih je ostvarivanje neposrednog uvida u stanje lovstva kao delatnosti od opšteg interesa u Republici Srbiji. To je i promocija kvalitetnih ponuda u lovnom turizmu kao i programa i projekata za unapređenje ove veoma značajne grane turizma. Ne manje značajna dimenzija LIRIST-a oglada se u uspostavljanju novih kontakata, protoku informacija, i saznanja o novim naučnim i stručnim dostigunućima, razmeni iskustava i produbljivanju međusobne saradnje na svim poljima, sa ciljem unapređenja stanja divljači i njihovih staništa, u skladu sa načelima održivog gazdovanja, kako na našim prostorima tako i na prostorima zemalja koje su izlagači na ovom Sajmu.
Golubović je dodao da je Ministarstvo pokrenulo proceduru donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu od 2010. godine, kao delimično obnovljivom prirodnom bogatstvu od opšeg interesa. Lovstvo kao delatnost od opšteg interesa lovcima koji kao istinski zaštitnici i čuveri prirode neoumorno rade da Srbija bude zemlja bogata zdravom i visoko kvalitetnom divljači u lovištima.
- Ključ interesa u razvoju i unapređenju stanja divljači i lovstva u Srbiji jeste je da se opšti interes stavi iznad ličnog i da ljudi shvate i prihvate ličnu odgovornost i obavezu u očuvanju svoje prirodne sredine i prirodnih resursa. S toga moramo složno i beskompromismo da radimo na održivom razvoju lovstva, poboljšanju brojnosti i kvalitetu divljači u lovišta, unapređenju stanišnih uslova, razvijanju lovačke svesti i etike, poštovanju lovačkog kodeksa, kao i jačanju lovnog turizma, posebno u ruralnim sredinama. Moramo stati na put nezakonitom lovu i protivpravinim aktivnostima i od strane interesnih grupa i pojedinaca, koji su najveći uzrok smanjenju brojnosti divljači u našin lovištima, negativnom odnosu domaće javnosti prema pravim lovcima, ali i stvaranju lošeg imidža Srbije u inostranoj lovačkoj javnosti.
Jedan od strateških ciljeva jeste obezbeđivanje transparentnosti procesa donošenja odluka i sprovođenja mera u oblasti lovstva, kao i mehanizma za obezbeđivanje dostupnosti informacija javnosti. Očekujemo punu podrušku i saradnju lovačkih saveza i korisnika lovišta u sprovođenju svih mera za ostvarivanje strateških ciljeva.
Nadam se da će LORIST nadaleko preneti poruku da je Srbija zemlja sa neslućenim prirodnim potenicijalima, aktivna u međunarodnim organizacijama, i uvek spremna i otvorena za saradnju sa zemljama iz regiona, Evrope i sa svim prijateljima širom sveta - zaključio je Danilo Golubović, poželevši organizatorima puno sreće i uspeha u daljem radu, a lovce pozdravivši lovačkim pozravom – „Dobar pogled“ , nakon čega je Sajam proglasi otvorenim.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com