Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Goran Sečujski: Novi Sad podržava proizvođače organskih proizvoda

Mr Goran Sečujski: Novi Sad podržava proizvođače organskih proizvoda

  • PDF

Povodom prvog festivala „Terra Madre Serbia“ pod nazivom „Mali poljoprivredni proizvođači kao čuvari biodiverziteta i promoteri lokalnog razvoja“, koji će biti održan paralelno sa “Futoškom kupusijadom“, 30. i 31. oktobra, a koji je promovisan na 48. Novosadskom sajmu LORIST (8. oktobra), član Gradskog veća za privredu, gospodin Goran Sečujski rekao je tom prilikom da Novi Sad ima čime da se pohvali. Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med su dva brenda sa oznakom geografskog porekla. S druge strane Grad Novi Sad podržava proizvođače organske hrane, a to su sve proizvodi koji su u skladu sa filozofijom „Slow Food“ i „Terra Madre“: mali proizvođači koji proizvode na tradicionalan način, u manjim količinama, kvalitetno, i u skladu su sa očuvanjem životne sredine. Lokalna samouprava dobar je primer saradnje javnog i privatnog sektora.

- U Novom Sadu imamo sedam proizvođača koji su uključeni u naš program podrške. Na Ribljoj pijaci je otvarena organska pijaca, nama značajan adut kako ćemo u narednim godinama što više proizvođača da animiramo, da se okrenu ovom vidu proizvodnje, jer je očigledno da ne samo u EU, gde je proizvodnja 50% od ukupnih potreba tržišta, već i u Srbiji sve više potrošača koji vode računa o tome šta i kakvu hranu jedu, ko proizvodi tu hranu. A upravo proizvođači koji su u našem programu, koji imaju sertifikat Ministarstva poljoprivrede ili su u postupku konverzije, su oni proizvođači kojima potrošači sigurno mogu da veruju, koji su kvalitetni i proizvode po svim principima organske proizvodnje. Moram priznati da su se oni na neki način sami organizovali, i da su 2 - 3 godine dolazili kod nas i molili da im pomognemo oko samog tržišta i ove godine napokon, JP Tržnica je otvorila tzv. Organsku ulicu, i pored Beograda smo jedina lokalna samouprava koja ima deo pijace posvećen organskim proizvođačima - istakao je gospodin Sečujski.
Grad će, po njegovim navodima, nastaviti sa pružanjem pomoći kroz program podrške poljoprivredi. Ranije se to zvao Akcioni plan podrške organskoj proizvodnji, međutim sada je objedinjen u Program podrške poljoprivredi. I dalje se nastavlja sa subvencionisanjem semena, sertifikacije i kontrole zemljišta, sa obukama onih koji uđu u program organske, uglavnom povrtarske proizvodnje (izuzetak je Poljoprivredna škola u Futogu koja proizvodi organsko mleko). Nastaviće se sa animiranjem što većeg broja poljoprivrednih proizvođača. U tom pravcu organizovaće se posete u zemlje EU, gde je organska proizvodnja na višem nivou. Ove godine plan je studijsko putovanje u Austriju ili Italiju, i poseta sajmovima (Nirnberg i dr.).
-U narednom periodu, Grad Novi Sad bi trebao da izdvoji više sredstava za razvoj poljoprivrede, pogotovo za male proizvođače. Iako Novi Sad pripada jednoj od najrazvijenih regija, podrškom poljoprivredi mogu se rešiti problemi nezaposlenosti (trenutno 17%). Poljoprivreda može biti značajna delatnost gde ljudi mogu da pokrenu svoje poslove. Imamo konkretan primer podrške Grada, gde smo zajedničkim snagama sa nevladinim sektorom, stručnim udruženjima, uz pomoć sredstava EU, pomogli dalji razvoj pčelarstva. Novi Sad je uključen u akciju „Terra Madre“, ali mi duži niz godina podržavamo Udruženje „Futoški kupus“, kako njihove nastupe na Poljoprivrednom sajmu tako i „Futošku kupusijadu“. Ove godine prvi put u okviru manifestacije biće održan i festival „Terra Madre“ u Futogu, i u razgovoru sa gospodinom Karanom, predsednikom „Slow Food Serbia“, želimo da Novi Sad bude mesto koje može da se pohvali konceptom „Terra Madre“, koji postaje u celom svetu sve popularniji, i konceptom „Slow Food-a“, odnosno hranom za koju znamo ko proizvodi, vezanom za lokal. Ideja da se još više pomogne lokalnim proizvođačima u Novom Sadu, ide u pravcu njihove promocije, i da pored edukacije organskih proizvođača koju finansiramo, posebno finansiramo edukaciju poljoprivrednih proizvođača nevezano za vid proizvodnje, kako bismo im pomogli pre svega kada je u pitanju otvaranje prema EU. Shvatili smo da postoji određena praznina u znanjima: kako osnovati poljoprivredno gazdinstvo, kako upravljati njime, koji su propisi i finansijske mere podrške lokalne samouprave, Pokrajine, Republike, da im pomognemo da malo više tržišno razmišljaju. To će nam biti cilj. Ali, s druge strane mislim da treba malo više da edukujemo i naše potrošače - kupce tih proizvoda i na teritoriji Novog Sada, Fruške gore i ostatka Vojvodine. Podrška medija je takođe od ogromnog značaja - dodao je na kraju gospodin Sečujski.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com