Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Podrška domaćim i stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiju

Podrška domaćim i stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiju

  • PDF

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, gospodin Željko Sertić, prisustvao je 15. oktobra svečanom otvaranju logističkog centra "Gebruder Vajs Srbija" (Gebrüder Weiss) u Dobanovcima. Brojnim zvaničnicima, između ostalih, ambasadoru Austrije u Beogradu Nj. E. Johanes Ajgner, članu Upravnog odbora kompanije "Gebruder Vajs", gospodinu Volfram Zenger Vaisu (Wolfram Senger-Weiss), direktoru "Gebruder Vajs Srbija" gospodinu Draganu Simoviću, predstavnicima državnih institucija, Upravi carine, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Privrednoj komori Srbije, predstavnicima javnog i kulturnog života Srbije, brojnim medijskim kućama, ministar je uputio reči iskrenog zadovoljstva:

- Svaka investicija u Srbiju je dobrodošla i nama je veoma važno da je investicija "Gebruder Vajs Srbija" danas prisutna. Da biste razvijali ekonomiju morate da imate razvijenu infrastrukturu, putnu, energetsku i tehnološku. S druge strane morate da imate kompanije koje će to da koriste i da na bazi tog potencijala razvijaju ekonomske performanse, ali i da bi zaokružili ceo taj ciklus, morate da imate dobru logistiku. Upravo kompanija „Gebruder Vajs“ je jedna od kompanija koja funkcioniše na našem tržištu. Veoma je važno i da su oni ušli na ovako ozbiljan način, da prave konkurenciju drugim kompanijama inicirajući i njihov razvoj kako bi u sučeljavanju i međusobnoj tržišnoj utakmici postigli najbolje rezultate. Značajno je da smo imali priliku da vidimo koliko su već popunjeni kapaciteti u ovom novom pogonu, jer nam to govori da kompanije sa kojima sada „Gebruder Vajs“ ima potpisane ugovore imaju ozbiljne razvojne šanse u budućnosti i da to već ostvaruju na ovom prostoru.
Razlika između nekadašnjeg načina funkcionisanja kod nas i ovog današnjeg modernog! Nekada su kompanije u svom sastavu imale i transportne sisteme i sisteme logistike, kao i servisne usluge, pa su firme sa 1.000 i 2.000 proizvodnih radnika imale još toliko u pratećim delatnostima. Novi sistem organizacije zasniva sa na tome da jedan Bosch nema ovu operativu unutar svoje fabrike, jer je njima praktičnije, jeftinije i efikasnije da tu uslugu plate nekome ko može samo time da se bavi i u toj specijalizaciji da bude najbolji i da ponudi takav nivo usluge koji će biti ekonomičniji, i imati ekonomsku održivost. U tom smislu je to još jedan dokaz koliko se mi priključujemo svim onim elementima kako danas funkcioniše tržište u zapadnoj Evropi i SAD ili bilo gde u svetu.
S tim u vezi biće i novi set zakona kojima ćemo se potruditi da privredni ambijent u zemlji učinimo još privlačnijim za investitore. Već 20. oktobra pred Skupštinom Srbije će se naći tri zakona - Zakon o ulaganju, Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i Zakon o Agenciji za licencirnje stečajnih upravnika. Nakon toga imamo Zakon o zadrugama, Zakon o stečaju, do kraja godine Zakon o preduzećima i još nekoliko koji su u procesu pripreme. Svi zakoni koje Ministarstvo privrede danas priprema isključivo su u funkciji podrške privrednicima, malim i srednjim preduzeima, ali i velikim kompanijama iz inostranstva i kompanijama koje žele da reinvestiraju u Srbiju, jer je to jedini način da pokazivanjem naše spremnosti, otvarnjem potencijala tržišnih elemenata, od prikazavanja stranim kompanijama da ono što rade u svojim matičnim zemljama mogu da rade na identičan ili sličan način u Srbiji. Mi pokazujemo na pravi način sve ono što Srbija danas može da ponudi. Politika Vlade Srbije zastupa tezu da što više bogatih kompanija, kompanija koje zarađuju pare su dobre kompanije za našu državu jer zapošljavaju veći broj radnika, ostvaruju veći profit i kompanijama, ali ostvaruju i veće prihode u budžetu - objasnio je ministar Željko Sertić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com