Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Ilija Komnenović o Petrovaradinskoj tvrđavi uoči njenog 323. rođendana

Ilija Komnenović o Petrovaradinskoj tvrđavi uoči njenog 323. rođendana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U Galeriji ITD, na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Starog sata, dela sa kojeg se slika Novog Sada najčešće šalje u svet, po peti put, za prijatelje, radoznale i sve one željne nečeg novog, nečeg kvalitetnog, priređeno je veče s povodom - obeležavanje početka izgradnje ovog simbila grada, graditeljstva, jedinstvenosti i posebnosti na Petrovaradinskoj steni iznad Dunava.

Vlasnik Galerije, dizajnerski mag Branislav Bane Radošević, pozdravio je prisutne rečima da je ovo okupljanje nastavak ciklusa dobrote, znanja, pameti i sećanja Ilije Komnenovića, istoričara iz Novog Sada, prijatelja Galerije ITD, zamalo člana tima, želi da podeli sa drugima. Gospodin Ilija Komnenović (Muzej Vojvodine) je tom prilikom slikom i rečju, na popularan način vratio prisutne na 18. oktobar 1692, kada je izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja postavio kamen temeljac sadašnje Petrovaradinske tvrđave.
Interesovanje Ilije Komnenovića za Tvrđavu traje više od trideset godina, od samih početaka bavljenja istorijom, a tokom vremena postao je i njen hroničar. Kao direktor Muzeja Grada Novog Sada, u vreme kada su urađena velika arheološka istraživanja dobio je dodatni motiv i da se na osnovu pronađenih materijalnih ostataka bavi onim što je do tada mogao samo da nađe u dokumentima, kako našim tako i onim iz austrijskih i mađarskih izvora, pa da od toga napravi jedan fini mozaik slika o Tvrđavi kroz prohujala vremena.
Serijom priča o svojim saznanjima na pristupačan način, kroz njeno građenje i rušenje, gospodin Komnenović uspeo je da okupi stalnu publiku.
-Hteo sam da pokažem kako je nastajala od srednjovekovnih utvrđenja koja su nestala, a koje se još uvek nalaze „pod nama“, na samoj Tvrđavi, pa do onih koji su, ne znam iz kojih „urbanističkih“ razloga, Tvrđavu devastirali, uništili neke objekte koje su već tada bili proglašeni kulturno-istorijskim dobrom, i to bez ikakve saglasnosti Ministarstva kulture Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Krajem 50-tih i početkom 60-tih srušene su dve kasarne, stražara... Danas se rušenje nastavlja pre svega neodgovornim odnosom pojedinaca. Mislim da bi zato bilo vrlo značajno da Tvrđava ima titulara, upravitelja. Po meni najlogičnije bi bilo uzeti primere dobre prakse a to je JP „Beogradska tvrđava“ koje upravlja prostorom Beogradske tvrđave i parkom Kalemegdan, i na čelu imati tim ljudi koji se staraju o njoj.
Ono što je izuzetno dobro je da na Petrovaradinskoj tvrđavi egzistira Muzej grada Novog Sada i ima kvalitetnu vodičku službu, samo to treba zaokružiti u celinu i ponuditi jedan kvalitetan turistički sadržaj. Podatak do kojeg sam došao je da je Tvrđavu 80-tih godišnje posetilo između 2 miliona i 2.200.000 posetilaca. Danas ih je u proseku između 800 i milion, uključujući i EXIT. Naravno da publika EXIT-a nije došla zbog kulturno-istorijskog spomenika nego zbog zabave, a mogla bi i to ako se nešto u tom pravcu ponudi, ali imamo i druge sadržaje koji bi se ovde mogli realizovati.
S druge strane dosta je toga urađeno. Novosadski URBIS je Tvrđavu uvrstio u svoje planove, Zavod za zaštitu spomenika grada Novog Sada takođe, značajna je inicijativa Udruženja CERKIN - Centra za revitalizaciju kulturno istorijskog nasleđa. Bilo bi dobro kada bi mogli da iskoristimo neke evropske fondove i planirano ostvarimo. I nemojmo zaboraviti da je nakon 1952. godine Vojska napustila jedan deo Tvrđave, a ona samo delimično prešla u civilnu upravu, što do danas nije rešeno. Vojska još uvek drži kasarnu na Trandžamentu, Vojnu bolnicu (20.000m2), pa bastione u sastavu Vojne bolnice, stare Generalitete, zgrade u kojima su živeli generali, gde je bila Sudska vojna komanda, a tu su niz drugih stvari koje se moraju odraditi - istakao je gospodin Komnenović, dodavši da nade za ovu, kako ju je nazvao „zlatnu koku“ Novog Sada, ima. Ali danas posetioci dolaze bez da plate ulaz, parking se takođe ne naplaćuje.... Ako bi napravili kvalitetne sadržaje po celoj Tvrđavi, uz atelje koji su ovde da budu otvoreni i pokažu ono što imaju, a ne zatvoreni u uske celine, Petrovaradinska tvrđava, dama od 323 leta, mogla bi da doživi novu mladost.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com