Sat02242024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održana tribina Borba protiv trgovine ljudima na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

Održana tribina Borba protiv trgovine ljudima na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe je, na inicijativu studenata koji su članovi studentske asocijacije ELSA ( Evropska asocijacija studenata prava) Lokalna grupa Univerziteta Privredna akademija, 21.10.2015. godine u amfiteatru održao tribinu pod nazivom ,,Borba protiv trgovine ljudima''.

Na tribini su govorili stručnjaci iz ove oblasti: prof. dr Zoran Pavlović, šef krivičnopravne katedre Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, Vidak Daković, zamenik Višeg javnog tužioca, Zlatko Ćorović, šef odseka za pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima i Ivana Radović ispred nevladine organizacije ASTRA.
Borba protiv ,, Modernog ropstva'' kako se često naziva trgovina ljudima pogađa više od 27 miliona ljudi širom sveta, kao mogući vid borbe razmatra se i uvođenje oštrijih kazni za počinioce tog krivičnog dela.
- Današnja tribina posvećena jednoj aktuelnoj temi je dokaz kako studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe odgovaraju na jedan izazov koji se postavio pred njih, a to je da budu od početka uključeni u jedan postupak ne samo odgovora društva nego i preventivnih akcija neophodnih da bi se ovako ozbiljna tema, kao i broj ovakvih dešavanja sveo na najmanju moguću meru - istakao je prof. dr Zoran Pavlović.
Studentima i gostima obratio se šef odseka za pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima, Zlatko Ćorović, koji je napomenuo da je trgovina ljudima globalni problem koji zahteva sistemski pristup u državi i društvu. Takođe, naveo je i faze kroz koje žrtve trgovine ljudima prolaze, od faze vrbovanja pa do faze destinacije.
- Svako u svojoj sferi i oblasti treba da prepozna nešto što bi mogao biti indikator da na neki način pravovremeno možemo da reagujemo, da možemo preventivno da reagujemo na širu populaciju da bi smo predupredili samo izvršenje krivičnog dela u nekoj početnoj fazi – smatra gospodin Ćorović.
Gospodin Vidak Daković zamenik Višeg javnog tužioca je u svom izlaganju govorio o krivičnom delu trgovine ljudima i iskustvima iz prakse koje je na veran način preneo prisutnima na tribini.
- Iako je zakonski okvir postojao, tek u poslednjih desetak godina, tačnije od 2001. godine kada je parlament ratifikovao međunarodnu konvenciju o borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala, a onda parlament reagovao određenim zakonskim izmenama koje su usledile tokom 2003, 2005, 2009, 2012. mislim da se sada na pravi način prati ova problematika i adekvatno, od strane svih državnih organa, i reaguje - rekao je, između ostalog, gospodin Diković.
Ispred nevladine organizacije ASTRA reč je imala Ivana Radović koja je naglasila da žrtva može biti svako od nas, bez obzira na stalež, obrazovanje i pol. Gospođa Ivana Radović navodi da u saradnji sa psiholozima nailazi na podatak da je eksploatisanim ljudima potrebno duplo više vremena za oporavak od vremena provedenog u eksploataciji, što naravno zavisi i od ličnosti same žrtve.
Pravni fakultet za privredu i pravosuđe održanom tribinom ,,Borba protiv trgovine ljudima'' uzeo je učešće u prevenciji i edukaciji u ovoj važnoj i aktuelnoj temi modernog doba.
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com