Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mikološko gljivarski savez Srbije započinje akciju protiv gojaznosti

Mikološko gljivarski savez Srbije započinje akciju protiv gojaznosti

  • PDF

Na Kopaoniku je početkom septembra osnovan Mikološko-gljivarski savez Srbije (KGSS) radi ostvarivanja i unapređivanja zajedničkih ciljeva, interesa i delatnosti gljivarskih društava Srbije. Njegovim osnivanjem unapređen je položaj mikološko-gljivarskih društva Srbije, mikologije uopšte i napravljen značajan korak ka očuvanju prirodnih resursa, životne sredine, ali i života uopšte.

U skladu sa ciljevima i zadacima Mikološko gljivarskog saveza Srbije usvojenim na Osnivačkoj skupštini, dogovorene su i određene inicijative kojima će se Savez baviti.
Tokom ove nedelje, predstavnici Saveza sastaće se sa autorima projekta „Lečenje gojaznosti putem gljiva i samoniklog bilja“. Autori, gospodin Vladimir Ljubičić i njegov tim, inicirali su ovaj projekat usmeren u pravcu suzbijanja gojaznosti, sve prisutnijeg medicinskog problema u Srbiji, koji je u svetu dostigao epidemijske razmere, kako odraslih tako i sve više među predstavnicima mlađe populacije. Od brojnih uzročnika ove bolesti, ističu se prve tri: konzumiranje nezdrave hrane, prejedanje, nedovoljna fizička aktivnost.
U projekat će biti uključene lokalne samouprave Raške i Brusa, MGSS i stručna služba saveza.
- Poenta priče je da sva gljivarska društva koja imaju turističko-smeštajne kapacitete, uglavom na planinama, budu nosioci aktivnosti, u smislu edukacije i sproveđenja ovog značajnog projekta, suzbijanja gojaznosti koja se smatra bolešću savremenog doba. Mislimo da će se u naredih pet godina ovaj projekat proširiti na celu Srbiju i da će uključiti sva gljivarska društva. To je prvi projekat na kojem će GMSS raditi - rekao je Zoran Jelenković, predsednik Saveza.
U okviru projekta planirana je edukacija i osnivanje kampova širom Srbije. Pilot projekat biće realizovan na Kopaoniku. U međuvremenu gljivarska društva treba da se pripreme u smislu dobijanja „licence“ koje će izdavati Komisija za sertifikaciju i nauku MGSS koju vodi gospodin Branislav Uzelac, predsednik Asocijacije gljivara Srbije.
Sertifikovani instruktori imaće zadatak da polaznike kampova edukuju o načinu ishrane na bazi samoniklog bilja i gljiva. Na regulisanje težine polaznika kampa će osim pouka u pravcu unapređenja ishrane, uticati i napor odlaženja i pronalaženja lekovitog bilja i gljiva, po koje će morati da idu u prirodu, šumu. Tako će, prema autorima projekta, šetnja po prirodi i pravilna ishana uticati na promenu stila života osoba sa viškom kilograma.
Pravilna ishrana veoma je važna, jer je uz fizičke aktivnosti prevencija gojaznosti, a samim tim smanjuje rizik od hroničnih oboljenja, poručuju iz MGSS.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com