Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Sa Štranda Dunavski rafting polazi i tokom jeseni i kada padne sneg

Sa Štranda Dunavski rafting polazi i tokom jeseni i kada padne sneg

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Raspoloženi domaćini, peć na drva koja šire toplinu, lonac kuvanog vina sa mirisom cimeta, meze na stolu, i sve to ušuškano, zaštićeno od vremenskih (ne)prilika, dočekalo je grupu novinara novosadskih medija u podne, 29. oktobra, koji su zahvaljujući Dunavskom raftingu krenuli katamaranom na promotivnu plovidbu Dunavom. Onakvu u kakvoj će Novosađani i gosti ovog grada moći da uživaju tokom predstojeće jeseni i zime.

Rafting na Dunavu je projekat koji pet godina u nazad realizuje gospodin Aleksandar Ćirić, kapetan katamarana sa svojom ekipom, usidrenim na delu poznate novosadske plaže – Štrand znanom kao Špic. Sa Špica, svakog dana tokom letnjeg perioda katamaran plovi do „Novosadske kapije“, mesta gde je Dunav kod Novog Sada najširi, a kome je ekipa Dunavskog raftinga kumovala, odnosno „krstila“ ga ovim imenom. Na „Novosadskoj kapiji“ katamaran se zadržava 10 do 15 minuta, i gosti imaju jedinstvenu priliku da uživaju u zalasku sunca posle čega se vraćaju nazad, ali sada uz sremsku, desnu stranu reke.
Za one radoznalije, predviđene su i višesatne dnevne plovidbe Dunavom sa ragledanjem Novog Sada i bliže okoline, naravno sa vode.
Dunavski rafting organizuje i kanu ture od Bačke Palanke do Novog Sada i ručkom na Šašićevoj adi, i od Novog Sada do Slankamena i ručkom na Krčedinskoj adi. Rafting tim pruža logističku podršku kanuistima, koji se, kada se umore od veslanja, mogu popeti na katamaran i „spust“ niz Dunav dovršiti uz neko piće, što predstavlja jedinstvenu turističku ponudu na čitavom toku ove moćne reke.
Kanu ture vode i do Ljubavnog ostrva (uz ručkak na Beočinskoj adi), a o njenoj popularnosti dovoljno govori i podatak da se ovog leta na jednoj od njih desilo i venčanje. Popularno je i veslanje do Ptičjeg ostrva.
Po rečima Sanje Nikolić, PR Dunavskog raftinga, za jesen i zimu već su u najavi nekoliko grupa iz Slovenije i Austrije. Ona kaže da su turisti iz Nemačke, Austrije, a ranijih godina i iz Italije, veoma zainteresovani za ovakve aktivnosti, i da im je prvo što urade kada se ukrcaju na katamaran da se izuju. Osim kanuinga, oni su zainteresovani i za istorijske i druge priče vezane za ovaj deo Dunava, između ostalog i za potopljen brod iz vremena Drugog svetstkog rata koji se leti za niskog vodostaja može videti.
- Imamo fidbek od većine klijenata i kada se vrate svojim kućama obavezno nam šalju slike i ostaju u kontaktu sa nama. A kada ponovo dođu u Novi Sad obavezno nam se jave. Naši gosti su i gostujući profesori iz Finske i Estonije koji vole kanuing, i ako je baš hladno vreme veslaju pola sata ili sat, i onda se katamaranom vrate sa nama na polaznu tačku. Ove godine im pripremamo iznenađenje pa će moći i da se ogreju - kaže Sanja Nikolić.
Ona dodaje da Novosađani još uvek nisu oni koji najčešće koriste benefite ovakvih izleta. Aktivniji od njih su i Beograđani i drugi gosti Novog Sada, grada koji bi mogao od reke da napravi brend, u smislu da osim Ćirinog katamarana na ovu i slične ture turiste vodi još puno malih brodica pružajući im jedinstven susret sa rekom i neki novi, drugačiji doživljaj grada.
- Česti gosti su nam i grupe biciklista, koje sačekamo u Bačkoj Palanci, pošto neki delovi EvroVelo 6 nisu do kraja uređeni, ali te ture se moraju ranije dogovoriti, jer je katamaran ograničenog kapaciteta i ima do 25 sedećih mesta, i može da primi grupu od 6 do 12 veslača. Ova plovidba organizovana za novinare samo je najava onoga što će se na Dunavu dešavati tokom jeseni, a kasnije kada padne sneg, omogućiti svim koji to žele, da vide okolinu Novog Sada prekrivenu snegom uz čašu kuvanog vina. I nadam se da će Novosađani sve više i više uključivati u ove naše plovidbe - rekla je Sanja Nikolić.
Više informacija možete naći na sajtu: www.dunavskirafting.com ili na facebook stranici dunavskirafting.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com