Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Goran Sečujski o značaju Fashion Week-a za privredu Novog Sada i Srbije

Mr Goran Sečujski o značaju Fashion Week-a za privredu Novog Sada i Srbije

  • PDF

Povodom predstojećeg Serbia Fashin Week-a koji će se od 10. – 16. novembra održati u Novom Sadu, u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, juče je održana konferencija za medije. Serbia Fashion Week predstavlja naveći modni festival u jugoistočnoj Evropi, a po poslednjim statistikama iz Pariza i šesti po veličini u celoj Evropi.
Na konferenciji su prisutvovali član Gradskog veća za privredu mr. Goran Sečujski, član projektnog tima Novi Sad 2021 Momčilo Bajac, predsednica Nacionalne komore za modu i Fashion Week-a, Svetlana Horvat. i brojni umetnici – dizajneri. Prvi se prisutnima obratio gospodin mr Goran Sečujski, koji je tom prilikom iskazao zadovoljstvo što će Novi Sad još jednom biti domaćin internacionalnog festivala mode i dizajna – Serbia Fashion Week-a i da je ovaj festival mode i dizajna za vrlo kratko vreme stavio grad na mapu svetskih centara mode, jer će se i u ovom jesenjem izdanju na festivalu predstaviti poznati domaći i svetski dizajneri, a očekivanja su da će po broju posetilaca preteći svoje prolećno izdanje, koje je okupilo oko 20.000 ljubitelja mode.

Gospodin Sečujski je podvukao značaj ovog festovala mode i dizajna za privredu i turizam ne samo Novog Sada, već i cele Srbije i zbog čega ga Grad Novi Sad i podržava. On je izneo podatke Privredne komore Srbije za 2014. godinu prema kojima i pored ostvarenog pada u proizvodnji tekstila i odevnih predmeta, posmatrano u ukupnoj tekstilnoj industiji (industrija tekstila, odeće, obuće i kože), ostvaren izvoz u vrednosti od 852,9 miliona dolara, što je povećanje za 7% u odnosnu na 2013. godinu. Ovako ostvareni izvoz u ukupnom izvozu prerađivačke industrije Republike Srbije učestvuje sa oko 6%. S druge strane, Srbija je u 2014. godini uvezla tekstilne proizvode u vrednosti od 1 milijardu dolara, što je povećanje od 8% u odnosu na 2013. godinu, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom oko 82%.
Prema podacima Međunarodne organizacije rada, u 2000-oj godini u tekstilnoj industriji bilo je zaposleno oko 20 miliona ljudi, a za 2014. procene su da je taj broj između 60 i 75 miliona. Danas je teksilna industrija, kao i većina delatnosti globalizovana, lanci snabdevanja i dadatne vrednosti prošireni su na veći broj zemalja, a najviše se tekstila proizvodi u zemljama u razvoju i manje razvijenim zemljama.
Gospodin Sečujski se osvrnuo i na situaciju u Srbiji, koja nije sjajna, kada je o ovoj privrednoj grani reč, i daleko je od rezultata tekstilne industrije s kraja 80-tih i početka 90-tih godina, kada je tekstilna industrija Srbije, prema nekim podacima, zapošljavala oko 250.000 radnika (danas oko 30.000), a godišnji izvoz iznosio preko 5 milijardi dolara.
-Upravo ovakvi događaji, kao što je Serbia Fashion Week, vraćaju veru u naše sposobnosti da možemo postići i više od trenutnih pokazatelja, za čega je potrebno da zajedno rade predstavnici vlasti na različitim nivoima, privatnog i nevladinog sektora. Ovaj festival pomaže domaćim dizajnerima i proizvođačima tekstilnih proizvoda da se za njih vidi i čuje, a sa druge strane, saznaju koji su to najnoviji trendovi u svetu. Da ne govorim o kontaktima koji se ovim putem ostvaruju. Modna industrija je deo kreativne ekonomije. Grad Novi Sad slovi za grad kreativnosti, grad kulture, grad mladih, i s razlogom je kandidat za Omladinsku prestonicu Evrope 2018 i Evropsku prestonucu kulture 2021, a i jednoj i drugoj kandidaturi festival Serbia Fashion Week svakako ide u prilog - istako je tom prilikom Goran Sečujski, dodavši da što se tiče turizma, ovaj događaj, pored toga što veliki broj ljudi dolazi u Novi Sad zbog revija i pretećih dešavanja, kao što je drugi po redu Design Week, zahvaljujući organizatorima ovog festivala, u Novom Sadu dolazi i veliki broj domaćih, a posebno stranih novinara iz poznatih svetskih medija, što je savršena prilika da se predstavimo kao turistička destinacija, gde je velika uloga lokalne Turističke organizacije.
Trenutno se Novi Sad promoviše u Londonu na jednom od najvećih sajmova turizma sa ciljem da se predstavi kao City break destinacija. Prema podacima Zavoda za statistiku, turisti su u Novom Sadu u proseku ostvarivali dva noćenja, a cilj turističkih i svih drugih subjekata Grada je da se vreme boravka turista produži, čemu će doprineti i ovaj događaj.
Na kraju, gospodin Sečujski je izrazio zadovoljstvo što je Grad Novi Sad deo ovog lepog događaja, što će sledeće nedelje biti centar mode i posećena destinacija, a organizatorima poželeo da ovaj festival prevaziđe njihova očekivanja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com