Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Serbia Fashion Week groznica subotnje večeri na modnoj pisti

Serbia Fashion Week groznica subotnje večeri na modnoj pisti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U prepunom Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, publika koja je došla sa svih strana sveta, u subotu, 14. novembra, imala je priliku da prati revije najistaknutijih srpskih dizajnera, ali i dizajnera iz Velike Britanije, Španije, Malte, Rumunije, Slovenije i Crne Gore. Svoje nove kolekcije prikazali su Romero Bryan, Marija Šabić, Vasilije Kovačev, Ritienne Zammit, Michaela Cirlugea, ES Collection, Marta Miljanić, Draž, Ivana Murišić i Bojana Dolamić.

Atmosferu Holivuda na pistu Serbia Fashion Weeka doneo je Romero Bryan koji već dugo oblači Viktoriju Bekam, Bijonse i Kejt Mos. Poznati engleski dizajner, oduševljen Srbijom, našim narodom i muzikom, izabrao je da njegova revija bude propraćena pesmama Željka Joksimovića, uz koje su manekenke prošetale glamurozne haljine.
- Veoma sam uzbuđen što sam ovde i prezadovoljan sam kako je protekla revija. Kada je reč o mojoj kolekciji, komadi su izrađeni uglavnom od svile ili šifona, a mogu reći da mi je šifon zaštitni znak. S obzirom na to da moje kreacije nose mnoge poznate ličnosti širom sveta, volim da koristim kvalitetne, udobne i sjajne materijale, jer one žele da se upravo tako i osećaju - rekao je Bryan.
Uvek inspirativna, Marija Šabić predstavila je kreacije koje odišu ženstvenošću i glamurom, uz snažan autorski pečat i perfektnu finalnu izradu modela. Haljine sa mnoštvom karnera u beloj, krem ili plavoj boji, ali i atraktivni kombinezoni, oduševili su sve prisutne, a Marija je nagrađena gromoglasnim aplauzom. Inače, reviju je otvorila naša poznata manekenka Sanja Papić, a iz prvih redova dizajnerku su podržale koleginice Marina Mićanović i Danijela Božić, voditeljke Sanja Kužet, Irina Kruška i Jelena Bačić Alimpić, kao i mlade pevačice Nevena Božović i Jovana Nikolić.
Nakon što je oduševio publiku u Atini pre nekoliko dana, Vasilije Kovačev je to isto ponovio kod nas. Prikazao je muško-žensku kolekciju inspirisanu tradicionalnom nošnjom Kosova i Metohije, moderno stilizovanu u duhu savremenih metropola. Kolekcija je obilovala crnom bojom, a komadi su kao dodatak imali cvet ili tregere.
- Veče je proteklo kako sam ga i zamislio, kao što je slučaj i sa kolekcijom. Temu sam osmislio davno, kreiranje mi je išlo lako a i dosta toga se poklopilo. Pored nošnje, inspiracija mi je borba za naš genetski kod i srpska narodna baština. Smatram da moramo da pamtimo svoje osnovne korene - istakao je Kovačev.
Zanimljiva je bila i revija dizajnerke Ritienne Zammit. Veoma razigrana muško-ženska kolekcija unikatnog stila i dizajna privukla je pažnju publike. Haljine, suknje, odela i majice sa printom ljudskih lica koja su predstavljala poznate pesnike ili pak, sa printom novina koje je kreirao socijalni reformista kako bi se istakao tokom britanske invazije, stvorene su sa željom kreatorke da probudi svest naroda o malteškoj kulturi i istoriji.
Upečatljive kreacije prikazala je dizajnerka iz Rumunije, Michaela Cirlugea. Manekenke, obučene u tamne ili crno-bele kreacije u ruci su nosile šešir ili plišanu igračku. Kao inspiracija, Michaeli je poslužio Tim Barton, te publiku nije ostavila ravnodušnom imajući u vidu efektnu muziku, tamnu šminku i zanimljive rekvizite.
Marta Miljanić vratila nas je u vreme kabarea i ’80. godina prikazujući haljine od svile, čipke i satena sa bisernim detaljima, tilom i našivenim ružama. Inspirisana simbolom mreže, Crnogorka Ivana Murišić svoju novu kolekciju zasnovala je na haljinama isprepletanih traka, raznih boja i dužina koje su svojim prelivanjem na haljinama ostavljale utisak mozaika ili kaleidoskopa. Svila, ručni rad i motivi prirode, opisuju odličnu kolekciju Bojane Dolamić. Da možete da budete elegantni i u patikama dokazao je slovenački tim dizajnera pod nazivom Draž. Ova uigrana ekipa stvara garderobu već 20 godina, a na reviji su prikazani ženstveni modeli, pletene haljine, kombinezoni i kaputi u kombinaciji sa obućom u istim dezenima. Peto veče Serbia Fashion Weeka zatvorio je španski brend ES Collection kolekcijom muških kupaćih kostima sa vojničkim ili prugastim motivima u plavoj, žutoj ili beloj boji.
Nacionalnu nedelju mode kasno sinoć, zatvorili Agata Ruiz de la Prada, Bata Spasojević, Danijela Božić, Ivana Đurić, Sonja Jocić, Sandrine Philippe, Joan Okorodudu, Jirina Tauchmanova, Gulshan Tagi i učesnici Fashion Talent Design Competition i European Fashion Talent Design Competition.
Fotografije: Dražen Žigić i Svetlana Braun

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com