Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Goran Sečujski: Novi Sad koristi samo 5% svojih turističkih potencijala

Mr Goran Sečujski: Novi Sad koristi samo 5% svojih turističkih potencijala

  • PDF

Na promociji Dana mladog Portugizera u Info centru Turističke organizacije Novi Sad, govorilo se naravno o vinu i o predstojećoj fešti, koju će po osmi put vinarija „Mačkov podrum“ održati u centru Novog Sada, na početku Zmaj Jovine ulice. Novosađani su već navikli da su ovom manifestacijom deo svetskog događaja, koji se širom zemaljske kugle održava svakog trećeg četvrtka u novembru, ove godine 19. novembra sa početkom u 17:00 časova. Dan mladog Portugizera podržao je i grad Novi Sad, i promociji predstojećeg događaja prisustvovao je i član Gradskog veća za privredu, mr Goran Sečujski.

Tom prilikom gospodin Sečujski je između ostalog izneo podatak da se u gradu, tokom godine, održi 200 različitih manifestacija. Samo u toku protekle nedelje održan je 17. Novosadski jazz festival, 2. Međunarodno takmičenje solo pevača organizovano u čast primadone Vere Kovač Vitkai, peto izdanje Serbija Fashion Week-a, sledi Dan mladog Portugizera... Raznorodna, značajna i dobro posećena dešavanja koja se preklapaju ili nadovozuju jedno na drugo, što doprinosi i povećanju broja turista i ugledu grada.
– Pre nekoliko dana je u TONS-u urađeno istraživanje vezano za prepoznavanje određenih manifestacija koje je pokazalo da Novosađani dosta toga ne znaju šta se u njihovoom gradu dešava. Iako dosta radimo ovo istraživanje je pokazalo da moramo svi zajedno još više da se usmerimo ka raznim promocijama, obaveštavanjima i popularizaciji svih vrednih i značajnih zbivanja u gradu - rekao je gospodin Sučujski. Kada je u reč i turizmu, on je istakao da Novi Sad ima određene prednosti kada je u pitanju turizam, pre svega Petrovaradinsku tvrđavu, Dunav, blizinu Fruške gore, i samo treba malo bolje da se organizujemo, koordiniramo aktivnosti grada sa privatnim i nevladinim sektorom i sve to iskoristimo na mnogo bolji način nego što smo to do sada iskoristili. Ogroman je potencijal, a okvirno rečeno iskoristili smo samo 5% od svega toga. Ove godine je vidna ekspanzija novih manifestacija, ali i novih prostora na kojima se one održavaju, bar kada je u pitanju grad Novi Sad. Pa tako i Dunav, Štrand, Kamenički park postaju izvanredni meljei za festivale, jedino Novosađani i stanovnici okolnih mesta treba da ih prihvate i u još većem broju posećuju. Jer, raznorazna okupljanja nisu samo razlog da neko turistički poseti jedan grad već i da individualnim proizvođačima omogući plasman njihovih proizvoda, da im budu podstrek za još veći rad i ulaganje u ono što rade.
- Mnoge od manifestacija u toku 2015. godine doživele su malo veći uspeh nego prethodnih godina upravo zbog podrške grada Novog Sada, pre svega TONS-a. Pojavljivanje u Info centru mnogima dosta znači, jer to podrazumeva promociju za medije i objavu putem TV, radija,
e-portala, učešće pojedinih predstavnika grada u događajima, a naravno, to u velikom broju slučajeva podrazumeva i finansijsku podršku. Kada posmatramo manifestacije ne posmatramo ih samo kao događaje koji okupe određen broj ljudi, razlog mnogima da dođu u grad, i dr. Ove godine smo usvojili Akcioni plan eko-etno turizma. Konkretno, radi se o salašima na teritoriji grada Novog Sada, koji su pre svega, kao ugostiteljski objekti u funkciji razvoja turizma, i ono što smo istraživanjem utvrdili da im je, pored finansijske podrške, mnogo više neophodna edukacija. Zbog toga je plan za sledeću godinu da izdvojimo značajnija sredstava za edukaciju naših ugostitelja vezano za marketing, promociju, za privlačenje klijenata, nastup na tržištu tako da svaka manifestacija za sobom povlači i mnoge druge delatnosti.
Kada je u pitanju ocena ove 2015. godine, gospodin Sečujski kaže da uvek može bolje.
- Mi učimo i na tuđim, ali i na sopstvenim greškama, na nekim propuštenim prilikama i nije nas sramota da kažemo da nešto nismo uspeli. Ali, prepoznajemo i puno potencijala koje nismo iskoristili i trudimo se da u svim onim okvirima koji postoje i u ograničenim resursima, i u sadašnjoj situaciji u Republici Srbiji i u okruženju, da uradimo maksimalno koliko je to moguće, i da naši sugrađani vide da turizam i sve oko njega, nosi mnogo mogućnosti. To može biti prilika i za nova radna mesta. Govorimo mnogo o zapošljavanju, a konkretno sve to može biti direktno ili indirektno vezano za zapošljavanje, da ljudi prepoznaju priliku da mogu i u malim tržišnim nišama da nađu pojedine poslovne ideje i krenu u privatni posao. Mi smo tu kao lokalna samouprava, i već treću godinu za redom odobravamo samozapošljavanje, odvajamo određena sredstva, onima koji ulaze z posao dajemo bespaltnu uslugu mentorstva, što je svakako podrška grada. Ko to želi samo treba da prepozna ideju, da ima želju da se nečim bavi, a mi ćemo to da podržimo i pomognemo da je i realizuju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com